Nem csökkent, hanem nőtt az abortuszok száma a szívhangrendelet után

Az úgynevezett szívhangrendelet szeptemberi elfogadását követően nemhogy csökkent volna az abortuszok száma Magyarországon, hanem nőtt is. A Válasz Online cikke szerint tíz éve nem fordult elő olyan, mint 2022 második felében: négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma, hat megyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta.

A KSH országos és az egészségbiztosító kórházi adatai alapján a cikk azt írja, az abortuszok száma nem a szívhangrendelet miatt növekedett, annak nem mutatható ki lényegi hatása.Az abortuszt inkább a megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe kerülők választották,emiatt történhetett meg az, hogy egy évtized után először 2022-ben nem csökkent az ezer nőre jutó abortuszok száma, a száz élve születésre eső pedig még emelkedett is.

A cikk szerint hasonló történt a 2008–2010-es válság idején is, amikor utoljára nőtt a terhességmegszakítások száma és aránya több évig tartó születési visszaesést okozva.

A terhességet továbbra is a 12. hétig lehet megszakítani, az új rendelet szerint azonban a beavatkozást csak akkor lehet elvégezni, ha a nőnek megmutatták a magzat szívhangját.