A LAKMUSZ MEGKAPTA A NEMZETKÖZI TÉNYELLENŐRZŐ HÁLÓZAT TANÚSÍTVÁNYÁT

Az International Fact-Checking Network (IFCN) úgy ítélte meg, hogy a Lakmusz működése megfelel a szervezet által előírt etikai és módszertani szabályoknak.

A Lakmusz csatlakozott a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network, IFCN) közösségéhez, amelynek világszerte több mint 100, tényellenőrzéssel foglalkozó szervezet a tagja.

Az IFCN-hez olyan szervezetek csatlakozhatnak, akik vállalják, hogy munkájuk során betartják az IFCN etikai szabályzatát (Code of Principles). Ez a szabályzat olyan kötelezettségeket ír elő, mint például:

  • tényeken alapuló és fair tájékoztatás;
  • a tényellenőrzés módszertanának és a szervezet működésének átláthatósága;
  • a hibajavítások transzparens kezelése.

Az IFCN minden új jelentkező esetében részletesen vizsgálja, hogy a szervezet működése megfelel-e az elvárásoknak (a későbbiekben pedig évente felülvizsgálják, hogy a jóváhagyott tagok továbbra is betartják-e az IFCN alapelveit). A Lakmusz jelentkezését május végén fogadták el.

A Magyarországon működő szerkesztőségek közül eddig csak a francia AFP hírügynökség rendelkezett IFCN-tanúsítvánnyal (az AFP-vel a Lakmusz a dezinformáció-ellenes HDMO projekt keretében működik együtt). A tagok listája itt érhető el.

Büszkék vagyunk rá, hogy mostantól az IFCN nemzetközi tényellenőrző közösségének tagjai lehetünk. A munkákat továbbra is a legjobb szakmai tudásunk szerint, az IFCN standardjainak megfelelően, a honlapunkon részletezett szerkesztőségi módszertan és etikai alapelvek szerint fogjuk végezni.