Skip to content

Laci nyomtató patront is vásárolt. Nagyon kiosztották Lehoczkit a társai. És van valami titokzatos haláleset is

Laci nyomtató patront is vásárolt. Nagyon kiosztották Lehoczkit a társai. És van valami titokzatos haláleset is

A Spider Mentőcsoport és Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület reagálása Lehoczki László közleményére

ű

Lehoczki László május 27-én saját közösségi oldalán tett közzé egy közleményt, amelyet a Boon.hu változtatás nélkül közölt. A közleményben – más dolgok mellett – bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatot a Spider Mentőcsoporttal és Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesülettel.

A Spider Mentőcsoport és Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület a mentőcsoport közösségi oldalán egy június 1-je keltezésű közleménybe reagált a Lehoczki László által leírtakra. A következőket írják:

„Meggyőződésünk, hogy vannak beszélgetések, amelyeknek nem a médiában, nem a Facebookon van a helyük. Van, hogy a sajtóban való megnyilvánulások nem a megoldást támogatják, hanem csak a hangulatkeltést célozzák. Ez a történet is ilyen, de személyes megszólításunk miatt kénytelenek vagyunk tiszta vizet önteni a pohárba.

Hogy Lehoczki László nem kíván együttműködni korábbi társaival, azokkal, akik közel húsz éven át, csendben dolgoztak vele másokért, már nem újkeletű dolog. Hogy miért ez az időzítés? Nem tudni. Van-e köze Orbán Gergő halálához? Nem tudni.

Tény, hogy pár napja Laci majdnem minden családtagja megszüntette egyesületi tagságát, miközben Laci nem mondott le az adó egy százalékából gazdálkodó közalapítvány – számára önálló gazdálkodást, önálló pénzfelhasználást biztosító – kuratóriumi tagságáról.

Hogy a történet érthető legyen, rögzítsük néhány tényt. Van, amit Spider Mentőcsoportnak hívunk. A mentőcsoport nem más, mint egy csapat ember, aki speciális tudásával, összehangolt munkájával segíteni akar. Egy ilyen szerveződés, bár támogatásra méltó, szabályszerűen nem tudja fogadni az adományokat.

A mentőcsoport működését ezért két szervezet támogatja

Egyrészt a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoportért Közalapítvány. A közalapítványt egy kuratórium vezeti, ennek 1998-tól titkára, majd tagja Laci. A tagság a közalapítvány vagyonával való önálló, teljes körű rendelkezési jogot jelenti. Lacinak volt és ma is van bankkártyája a közalapítvány számlájához, amit korlátlanul tud használni, azaz ma is arra költi a közalapítvány pénzét, amire csak akarja. (Támogatásból bevétel 2003. és 2022 között csak az szja 1 százaléka felajánlásokból: 174 742 374 forint.)

Másrészt 2016-tól működik a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület. Laci itt tag volt, a lánya pedig a bankszámlát önállóan és korlátlanul kezelő elnök. (Támogatásból bevétel 2017 és 2022 között 10 415 000 forint.)

Ezért tehát, amikor a Mentőcsoport támogatásáról beszélünk, nem az egyesületről vagy a közalapítványról kell beszélni, hanem együtt a kettőről.

2021 ősz óta zajlik a kiképzőpálya felújítása

Sor került-e a zárak cseréjére? Igen. Azért, mert a pályáról a mentcsőcsoport használatában lévő eszközök közül a felújítás kezdetén több is rejtélyes módon eltűnt. Nem tudni, hogy az elmúlt évek alatt ki, hogyan jutott kulcsokhoz, így az eszközök védelme szükségessé tette a zárcseréket.

Bárki ki van-e zárva a pályáról? Nem, nincs. Vannak szabályok, de aki akar, be tud oda menni.

A pálya felújítása a támogató okiratnak megfelelő tartalommal történik, mást állítani rágalmazás.

Riasztási telefonszámok. A nyilvános felületeken azok a telefonszámok találhatóak, amelyek a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal kötött együttműködési megállapodásban szerepelnek, ez nem lehet másként. Abban pedig azok vannak, amiben a mentőcsoport tagjai megegyeztek. Laci nem kívánt a megállapodásban kontakt lenni.

Tilalmak a kutyák neveinek említése vagy hivatkozása kapcsán stb. Ezt szükségtelen megtiltani, sosem volt rá példa, ebben a csapatban nincs senki, aki más tollával akarna ékeskedni.

Laci tevékenysége kap-e támogatást? Természetesen igen. Évek óta a közalapítvány tulajdonában álló gépjárműveket használja kizárólagos használóként mind a mentések során, mind pedig az attól független személyes ügyintézései kapcsán.

A közalapítvány forrásaiból fizeti a karbantartást (például 2020-ban 1,1 millió forint, 2021-ben 2,5 millió forint), a kötelező felelősség biztosítást, az üzemanyagot (2021-ben 1,2 millió forint, 2022-ben több mint 2 millió forint) minden felmerülő költséget.

A közalapítvány számlájáról fizet Laci minden kutyákkal kapcsolatos költséget (éves szinten mintegy félmillió forint).

A közalapítvány számlájára vásárol Laci nyomtató patront, irodai eszközöket, bár a közalapítvány tevékenységével kapcsolatosan irodai jellegű munkát nem végez (évente közel 100 ezer forint).

Az egyesületből korábban munkabért kapott.

Hosszan sorolhatnánk, de annak talán már nem itt van a helye.

Elhatárolódás az egyesülettől

Elhatárolódni az egyesülettől, ahol szűkösek a források, és nem is lehet hozzáférni a pénzhez, de nem elhatárolódni a közalapítványtól, ahol szabadon lehet költekezni? Mindenképp figyelemreméltó.

A „mentőcsoport” nem tud elhatárolódni a „Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesülettől”. Az egyesület tagjai zömében a mentőcsoportnak is tagjai. Lehet mást állítani, a papír mindent elbír, a tények viszont makacs dolgok.

Lehet a mentéshez valóban értőket, azokat, akik közel húsz éve Lacival dolgoznak megtagadni és gyorsan toborzott kutyaszerető emberekkel, vagy távoli más mentőcsoportok tagjaival megpróbálni pótolni, csak hogy meglegyen az egyenruhás csapat látszata.

A tényeken azonban, azon, hogy az egyesületben azok vannak, akik éveken át a Spider Mentőcsoport keretében jártak riasztásokra és mentésekre, és azon, hogy Laci ennek a közösségnek volt a tagja, sem az új látszat, sem egy közlemény nem változtat.”

Korábban írtuk

Meghalt. Fejjel lefelé beleesett egy aknába Miskolcon a Hold utcában

Meghalt. Fejjel lefelé beleesett egy aknába Miskolcon a Hold utcában

A rendőrség megerősítette az eszakhirnok.com infóját, hogy történt egy haláleset Miskolcon a Hold utcában, a Spider mentőcsapat telephelyén. A terület állítólag a Miskolc városáé. Megkérdezzük őket.

A rendőrség szerint baleset történt.  Informátorunk szerint van szűk akna a gyakorló pályán . Egy férfi fejjel lefelé beleesett. Nem tudott kijönni, viszont az akna alján víz volt. A helyi térfigyelő kamera végig vette az esetet.   

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



8 Comments

  1. Névtelen
    2023.06.03. 06:52

    Hogy is volt a 10es postánál az a baleset???

    • Névtelen
      2023.06.04. 18:56

      Milyen baleset volt?

  2. Névtelen
    2023.06.03. 07:56

    Az érem 2 oldala.

    • Névtelen
      2023.06.03. 15:06

      Csak gyanúsan hosszú, nyavalygós és vakarózós… 😛

      2
      1
      • Névtelen
        2023.06.03. 17:10

        attól még lehet igaz

        • Névtelen
          2023.06.04. 15:36

          Lehetne… 😛

  3. Névtelen
    2023.06.04. 16:56

    Jól sejtem, hogy Orbán G. volt az, aki beleesett az aknába? Ki most az Egyesület elnöke? Ki adta ki a nyilatkozatot?

  4. Névtelen
    2023.06.04. 17:08

    Hány éves volt, hogyan esett belé?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük