Pedig ott  sem volt.   Jogász és ejtőernyős katona, tizennyolc évet kapott

Capitolium ostroma: tizennyolc évet kapott a fő vádlott

KÜLFÖLD

május 25., 20:01

Államellenes összeesküvés miatt tizennyolc év börtönre ítélték az Oath Keepers szélsőjobboldali szervezet alapítóját, Stewart Rhodesot, aki a Capitolium ostromának egyik vezetője volt. A csoport másik kulcsfigurája, Kelly Meggs ügyében várhatóan csütörtökön hirdetnek ítéletet.

photo_camera Fotó: -/AFP

Rhodes – aki egyébként a Yale-en végzett jogász és ejtőernyős katona, bővebben itt írtunk róla – bűnösségét tavaly év végén mondta ki az esküdtszék. Ő az első, akit a capitoliumi zavargások miatt vád alá helyeznek, és egyben az ő ítélete a leghosszabb. A férfi a bíróságon azt mondta:

„Politikai fogoly vagyok, és Trump elnökhöz hasonlóan az egyetlen bűnöm, hogy szembeszállok azokkal, akik elpusztítják az országunkat.”2021. január 6-án Donald Trump szavazói megostromolták a washingtoni Capitoliumot Joe Biden 2020-as elnökválasztási győzelmének megsemmisítését követelve. Emiatt több közösségi média platform, köztük a Facebook és a Twitter is letiltotta Trumpot, aki órákon át tétlenül nézte a zavargásokról szóló tudósításokat a Fehér Ház ebédlőjében.

photo_camera Trump támogatói összecsapnak a rendőrökkel a Capitoliumnál, 2021. január 6. Fotó: BRENT STIRTON/Getty Images via AFP

Érdekes részlet, hogy a nyomozati iratok szerint Rhodes január 6-án be sem tette a lábát az épületbe, ami azt is jelzi, hogy a zavargás korántsem spontán események sorozata volt, hanem előkészített, megtervezett, katonai jellegű akció azzal a céllal, hogy a választást több millió szavazattal elbukó Donald Trump hatalomban maradjon.

Az Oath Keepers mellett egy másik szélsőjobboldali csoport, a Proud Boys vezetőit is államellenes összeesküvés vádjában találták felelősnek a capitoliumi eseményekkel összefüggésben. Az ügyészek mindkét esetben azzal érveltek, hogy a radikális aktivisták célja az volt, hogy megakadályozzák Joe Biden elnökségét.