A Miskolci Egyetem és a PREMET Kft. 61 milliárd forint  támogatást nyert el
Miskolci Egyetem

Kutatnak: hulladékból gyógyításra alkalmas anyagot terveznek

Környezetbarát funkcionális flexibilis anyagok energiatárolásra és egészségügyi alkalmazásra címmel projekt indult az NKFI Alap támogatásával a Miskolci Egyetem részvételével.

A Miskolci Egyetem és a PREMET Korlátolt Felelősségű Társaság 2023. február 1-jén környezetbarát funkcionális flexibilis anyagokok fejlesztését kezdte meg, melynek fő célja az energiatárolás és az egészségügyi alkalmazás lehetőségeinek feltérképezése. A konzorcium – a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatási döntése értelmében – a fejlesztés finanszírozására közel 61 milliárd forint  támogatást nyert el.

A kutatómunka során a Miskolci Egyetem, a PREMET Kft. és a koreai Chung Ang University munkatársai szorosan együttműködve dolgoznak egy, az ipari gyakorlatban is újszerű elektródanyag fejlesztésén, melynek hordozója textil vagy hajlékony polimer. A magyarországi konzorcium fókuszában a flexibilis elektródok ipari és egészségügyi alkalmazási lehetőségeinek feltérképezése áll. Elektródanyagként természetes mezőgazdasági hulladékból kerül előállításra aktivált karbon, termikus kezelés és kémiai feltárás segítségével, majd az így kapott karbon formák felhasználásával a természetes szálak, textilek, illetve műanyagok felületén bevonat létrehozása valósul meg. Az így kialakított flexibilis elektród alkalmas elektromos áram vezetésére, elektromos áram tárolására, mely tulajdonságok lehetővé teszik azok kondenzátorként történő alkalmazását, például ruházatba helyezve, vagy egészségügyben érzékelőként használva. A Miskolci Egyetem laboratóriumában a mezőgazdasági hulladékból származó aktivált karbon nano formák előállítása, valamint az elektródanyagok mikroszerkezet és elektrokémiai vizsgálata történik a következő három évben. A karbon formák flexibilis hordozón történő diszperzióját, fixálását pedig a koreai partner végzi majd. A PREMET Kft. szakmai tapasztalatára alapozva a flexibilis elektróddal szemben támasztott piaci igények feltérképezésében és az egészségügyi alkalmazás lehetőségeinek elemzésében vállalt szerepet. A projekt megvalósításának kezdete: 2023.02.01. A projekt megvalósítás tervezett fizikai befejezése: 2026.01.31.