Spur. Nemcsak a kávét főzi le kétszer és a teafiltereknek ad még egy esélyt

Vannak, akik számára a takarékosság nem feltétlenül kényszer, inkább egyfajta hobbi, vagy emberkísérlet, melyben az derül ki, mi mindent lehet olcsóbban vagy akár ingyen is megoldani. Amerikában ez is nagyban megy: ott külön műsor készült azokról a már-már kényszeres spórolókról, akik első (és második, harmadik) hallásra megdöbbentő módszereket alkalmaztak költségeik csökkentésére. Az Extreme Cheapskates (Extrém fukarok), című valóságshow olyan embereket mutat be, akik megdöbbentően messzire mennek néhány fillér megtakarításáért. (Bár van, aki azt állítja, hogy a műsor jórészt megjátszott, a szereplőket fizetett színészek vagy hírnévre vágyó átlagemberek alakítják, a spórolási módszerek pedig az élénk fantáziájú forgatókönyvírók agyszüleménye – a szerk.)

Íme néhány hajmeresztő spórolási ötlet a sorozatból, amit reméljük, hogy te azért nem próbálsz majd ki.

Nedves kendő újra és újra

Ha engem kérdezel, a különféle nedves kendők helyett sokkal jobb (és környezetbarátabb is!) a konyhai pult letörlésére a több alkalommal használható konyharuha. De ha már mindenáron nedves kendő: annak nem épp az a lényege, hogy egy használat után kidobjuk, és nincs rá gondunk? Nos, a tőről metszett fukarok (például a sorozat egyik epizódjában szereplő bizonyos Roy) bizony többször is felhasználják ezeket a sima papírnál valóban valamivel ellenállóbb, ezért 1-2 mosást túlélő kendőket: kimossák, megszárítják és újra bevetik őket, hogy így csak kevesebbszer kelljen új csomagot venniük.

Mit nekem vécépapír!

Apróságnak tűnik a nagy költségvetést nézve, hogy havonta néhány ezer forint elmegy vécépapírra, de vannak, akik azt is kiszámolják, hogy évente milyen komoly összeg ez, és elkezdenek azon agyalni, hogyan spórolhatnának rajta. A kezdők szétválasztják a többrétegű papírokat, hogy egy tekercsből kettő-három is kijöjjön, a haladóbbak viszont nemes egyszerűséggel nem használnak többé vécépapírt. Kay Hashimoto, a műsor egyik szereplője például már teljesen lerázta a vécépapír igáját: a kezét, szappant és vizet használ helyette.

Saját ivóvíz

Tény, hogy literszám inni a palackozott vizet nemcsak költséges, de környezetszennyező is, de azért a sima csapvizet (ott, ahol biztonságosan fogyasztható) csak megengedheti magának az ember, nem? Azok számára, akiknek sok a víz köbméterenként (kb. 1000! liter) 600 forint körüli ára, itt egy izgalmas spórolási lehetőség: vegyenek példát Ben Livingstonról, a sorozat egyik szereplőjéről, aki a lakásához közeli patakból hordja haza az ingyen vizet. (Azonban vigyázat: sok helyen ez illegálisnak számít.)

Maradék

Addig rendben, hogy otthon konyhamalacként működik az ember, és megeszik mindent, amit a gyerekek hagytak, na de hogy mások, pláne idegenek után? Egy a szintén a műsorban szereplő fiatalember viszont gyakran alkalmazza ezt a módszert: az étteremben elkéri a mások által meghagyott maradékot, mondván, nincsen annak semmi baja! Végül is: a dolog pozitív olvasata szerint minden nap étteremben eszik…

Balesetes állatok a tányéron

A forgalmas utakon nem ritka, hogy egy-egy kisebb állatot (mifelénk macskát, békát, erdőszélen akár nyulat) elütnek az emberek, és vannak olyan szemfüles spórolók, akik ebben is meglátják a lehetőséget. Az extrém fukar Vickie és John a műsorban gyerekeikkel indultak útnak, hogy egy olyan finom, ráadásul ingyenes alapanyagot keressenek, amihez még a boltba sem kell elmenniük. A nyulat, amit az út szélén gázolva találtak, ráadásul nem is egyedül költötték el, hanem a vacsorára ismerősöket is áthívnak. (Magyarországon az elütött vadállat a helyi vadásztársaságot illeti, őket kell értesíteni ilyen esetekben, a tetemet nem lehet csak úgy hazavinni.)

Én csak kóstolok!

Szerencsére nálunk is egyre több helyen (fagyizóban, vagy delikátban, borbárban) van lehetőségünk arra, hogy mielőtt megvásárolunk mondjuk egy drágább egész terméket, megkóstoljuk, vajon kedvünkre való-e. Az extrém fukar sorozat egyik résztvevője viszont sportot is űzött ebből: ez a középkorú férfi a fagyizóban szokott azzal szórakozni, hogy végigkóstolja a kínálatot, majd nem vesz semmit, hiszen, köszöni, már jóllakott.

Mindent kihúzni

Tény, hogy a folyamatosan bedugott háztartási gépek, a feleslegesen áram alatt hagyott hosszabbítók és töltők éves szinten rengeteg energiát elfogyaszthatnak, és hogy érdemes a nem gyakran használt holmit kihúzni, az, amit a sorozatban egy Victoria nevű nő csinál –  hogy valaki minden egyes alkalommal amikor elhagyja a lakást, mindent kihúz – kicsit túlzásnak tűnik.

Minek annyit lehúzni a vécét?

Ha a vécépapíros ötleten felszaladt a szemöldököd, ezt figyeld! A sorozat egyik szereplője, Greg – aki egyébként első randijukon arra kérte partnernőjét, hogy ketten rendeljenek egy adag ételt – a vécét a zuhany alatt vödörben gyűjtött esővízzel öblíti. Eddig nincs is vele gond. Na, de hogy heti csak egy alkalommal?

Süti a szélvédőn

A sorozat egyik legdörzsöltebb fukarja egy kétgyerekes fiatal anya. Bár családjuk meglehetősen jómódban él, ahol lehet, fogja a pénzt. Nemcsak a kávét főzi le kétszer és a teafiltereknek ad még egy esélyt, de a sütő felfűtésének költségét is sokallja, így gyerekei csokis kekszét a napon parkoltatott, és így 50.60 fokosra felhevülő autó műszerfalén süti meg.