Skip to content

Hadházy legendás szimata. Varga Judit egyetemi évfolyamtársa lett Schadl utódja

Hadházy legendás szimata. Varga Judit egyetemi évfolyamtársa lett Schadl utódja

Új elnökséget választott a lemondott Schadl György vezette testület helyére csütörtökön a bírósági végrehajtói kar tisztújító közgyűlése. Az irányító stáb tagja lett Schadl két korábbi munkatársa, az új elnök pedig Lupkovics Beáta lett, Varga Judit igazságügyi miniszter egykori egyetemi évfolyamtársa.

Öttagú új elnökséget választott a csütörtöki ülésén a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar (MBVK) közgyűlése. A rendkívüli tisztújításra amiatt volt szükség, mert az előző – 4 évre választott, idén szeptemberében lejáró mandátumú elnökség – április 27-én lemondott. Lemondott Schadl György elnök is, aki a jelenleg is zajló Völner–Schadl-büntetőper vádlottja, aki az ügyészség szerint

Völner Pál akkori igazságügyi államtitkárt 83 millió forinttal fizette le, a végrehajtókat pedig éveken át sarcolta, amivel 900 milliós illegális jövedelemre tett szert.

Az új elnökségbe éppen az előírt minimális számú, öt személy jelentkezett. Személyük aligha lepte meg a közgyűlésen résztvevőket, hiszen a névsor – amelyet végül a jelen lévő 170 végrehajtó nagy többséggel szavazott meg – azonos volt az egy héttel korábban kiszivárgottal. Egyenként, titkosan szavaztak a nevekről, és a hvg.hu helyszíni forrásai szerint mind az öten nagyjából azonos arányban, 158-160 „igen” voksot kaptak.

  • Kovássy Szabolcs
  • Papp Gábor
  • Ódor Gergely István
  • Kósa Zoárd
  • Lupkovics Beáta

 

Az „ötösfogat” névsora úgy került elő már a közgyűlés előtt, hogy a végrehajtók egy részének postán eljuttatott körlevélben, amit korábban hamisítványnak titulált a kar, az az állítás fogalmazódott meg, hogy az ott szerelő névsor (amely tehát megegyezik azokkal, akik valóban indultak) le van már egyeztetve a minisztériummal, és azt tanácsolják, hogy rájuk kell majd szavazni, sőt még megjegyzések is szerepeltek mindenkinél, hogy kinek a protezsáltjai.

A hvg.hu-hoz és Hadházy Ákos független képviselőhöz is eljutott levelet annak aláírója is hamisítványnak nevezte: Petris Csaba végrehajtó szerint visszaéltek a nevével. A Schadl-Völner-ügyben őt több helyen emlegetik a nyomozati iratok utalva arra, hogy Schadl bizalmasa, de nem gyanúsították meg. Viszont tény, hogy már Schadl letartóztatása után, 2021. december 15-től – bírói engedéllyel – 90 napon át megfigyelték és le is hallgatták.

A most megválasztott új elnökségből ketten tagjai voltak a lemondottnak is. Kovássy Szabolcs és Papp Gábor esetében nem is lenne meglepő, ha a hamisnak titulált levélnek megfelelően a 2019 végén kinevezett Takács Katalin MBVK-hivatalvezető támogatását élveznék, hiszen a régi, 2019 őszén megválasztott elnökség egyetértésben és harmóniában dolgozott együtt vele a Schadl terhére rótt bűncselekmények idején, majd a letartóztatása után is.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar székháza Budapesten
© Fazekas István

A másik három személy kevéssé ismert. Egyiküknek, Ódor Gergely Istvánnak 2017 óta van önálló végrehajtói praxisa, ketten még kezdők. Kósa Zoárdnak és Lupkovics Beátának alig egy éve működik az irodája. Érdekes módon az említett levél mégis Lupkovicsra utalt lehetséges új elnökként: „új kollegina, aki vezetői ambíciókkal rendelkezik, és a miniszter asszony bizalmát élvezi.” Utóbbira a végrehajtók közt terjedő indok, hogy csoporttársak voltak az egyetemen.

Ez mondjuk igaz is, amit az Észak-Magyarország, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap 2004. június 19-i száma is bizonyít. Ebben azt írják: Tegnap jogi doktorrá avatták és átvehették diplomáikat a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzős hallgatói. A névsort böngészve megtaláljuk az életrajza szerint is ekkor végzett Varga Juditot és Lupkovics Beátát is (kattintásra az alábbi kép nagyban nyílik, így jobban látszanak a nevek):

Az Észak-Magyarország című lap listája a 2004-ben Miskolcon végzett jogászokról
© www.hungaricana.hu

Az elnököt és az alelnököt már nem a közgyűlés, hanem az elnökség tagjai választották meg csütörtökön maguk közül. Az elnök pedig tényleg a hamisítványnak nevezett levélben vezetői ambíciókkal bíró jelöltként megnevezett Lupkovics Beáta lett, aki alig egyéves végrehajtói karrierje előtt a Borsod-Abaúj Zemplén megyei közgyűlés jegyzője, előtte kormányhivatali főosztályvezető, azelőtt pedig Szikszón gyámügyi ügyintéző volt. Tehát

az lett az új elnök, a bíróság előtt álló Schadl György utódja, aki az igazságügyi miniszter egyetemi évfolyamtársa volt.

Legutóbb egyébként tavaly december elején tartott közgyűlést a végrehajtói kar, azon tagdíjemelés, éves beszámoló elfogadása, apró-cseprő hivatali ügyek kerültek szóba, de fel sem merült az akkor már 13 hónapja letartóztatásban lévő elnök és az elnökség lemondása vagy leváltása. Pedig tisztségéből kétharmados többséggel bármikor visszahívható az elnök vagy más tisztségviselő, ám erre nem tett javaslatot a jelenlévő 122 végrehajtó egyike sem.

Ahogy akkor írtuk, azért, mert nem volt olyan a hangulat, hogy ezt feszegették volna. Ugyanakkor nemrég Hadházy Ákos egy, a birtokába került hangfelvétel alapján azt állította, hogy lehetett más oka is a végül idén áprilisban bekövetkezett lemondás „időzítésének”. Hadházy a Facebookon azt írta, a felvételen – amit nem tett közzé – állítólag Jeney Orsolya – aki volt elnökségi tag, most a közgyűlésen pedig a szavazatszámláló bizottság elnöke volt – azt mondta:

ez mindig fölmerült, hogy mikor, miért nem mondtunk le akkor, mért most, izé, tehát hogy itt semmi nem véletlenszerűen történt az elmúlt másfél évben. Tehát az, hogy mi itt most lemondtunk és hogy mért éppen most, az azért van, mert most kellett lemondanunk. Akkor kifejezetten kérték, hogy ne.

 

Éppen a kari közgyűléssel egyidőben zajlott egyébként a Schadl-Völner per bírósági tárgyalása is-https://hvg.hu/itthon/20230525_schadl_gyorgy_utodja_vegrehajtoi_kar_lupkovics_beata#rss



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



7 Comments

  1. Névtelen
    2023.05.25. 18:21

    Senkit nem hagyunk az út szélén! Főleg ha ner kompatibilis.

    11
    1
    • Névtelen
      2023.05.25. 20:56

      sárga bolsevik irigység

      1
      11
      • Névtelen
        2023.05.26. 05:10

        Barna cseléd nyelv

        8
        1
      • Névtelen
        2023.05.26. 05:39

        Szókincsed nem változott…:):)

        4
        2
  2. Névtelen
    2023.05.25. 19:21

    https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/348684819_1561543877582459_2181951268365123564_n.jpg?stp=dst-jpg_p180x540&_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=OYXV3kGtS5IAX-rUM9S&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfDnCvnJiskTcsbvyP-XOR71PBr_nBEidEsuG3I4qtiUow&oe=6474813D

  3. Névtelen
    2023.05.26. 17:04

    Hát csak szimatolja!
    🙂
    https://gorbetukor.blogstar.hu/pages/gorbetukor/contents/blog/85079/pics/15720988988862882_800x600.jpg
    😛
    https://gorbetukor.blogstar.hu/pages/gorbetukor/contents/blog/85079/pics/15720989213137540_original.jpg

    • Névtelen
      2023.05.27. 15:32

      Nem az a fő baj, hogy lyukas, hanem az, hogy koszos és büdös. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük