Miskolci sikerek a Pervezetési Verseny országos döntőjén

A 2022 júniusában megtartott regionális elődöntőn elért eredmény alapján a Miskolci Törvényszéket polgári ügyszakban „bíróként” dr. Varga László Bánk bírósági titkár képviselte, aki a továbbjutottak közül a legjobbnak bizonyult és teljesítményével az első díjat érdemelte ki. Ennek apropóján beszélgettünk a győztessel.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen versenyt?

A megmérettetés írásbeli és szóbeli fordulóból állt. A „bíró” versenyzőnek az írásbeli előkészítést követően egy tárgyalást kellett levezetnie, a mellé sorsolt csapat tagjai pedig különböző perbeli pozíciókat foglaltak el, és a szerepkártyákon lévő instrukcióknak megfelelően nyilatkoztak, viselkedtek a modellezett eljárási cselekményen. Az írásbeli fordulónak a Magyar Igazságügyi Akadémia adott otthont, ahol egy kezdőiratot kaptunk, és határozatot kellett szerkeszteni, majd további kérdésekre kellett válaszolni. A Fővárosi Törvényszéken megrendezett szóbeli fordulóban pedig ennek az ügynek a tárgyalását vezettem.

A regionális elődöntőhöz képest mennyire volt nehéz az országos verseny?

A két feladat nem kapcsolódott egymáshoz, a döntőben egy lízingszerződésből fakadó szavatossági és kártérítési igényt bíráltam el. Jelentősen nehezebbnek találtam, mint amit az elődöntőben kellett megoldani.

A csapat
Fotó: Miskolci Törvényszék

Hogyan lehet felkészülni egy ilyen megmérettetésre?

Sokrétű a felkészülés. Gyakorolni kell a határozatszerkesztést, bár ez a napi munkánk része, elengedhetetlen továbbá a legújabb joggyakorlat ismerete. A szóbeli fordulón a tárgyalástechnika a fontos, erre úgy lehet magunkat trenírozni, hogy a munkahelyünkön létrehozott csapattal tárgyalásokat szimulálunk. Lényeges, hogy a felkészítő bíró felhívja a figyelmet a hibákra. Ezúton köszönöm a kollégáimnak, hogy lelkiismeretesen és elszántan segítették a felkészülésemet. Az eljárásjogi ismereteken kívül fontos az anyagi jog helyes alkalmazása, mivel a kettő összekapcsolódik, tartalmilag is helyes ítéletre kell törekedni.

boon.hu infó