Meghalt Tina Turner

Tina Turner, a rock’n’roll úttörő sztárja, aki az 1980-as években lett popvilágsztár, 83 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt – közölték a PA hírügynökséggel. Az elmúlt években az állapota rosszra fordult, 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak nála, 2017-ben pedig veseátültetésen esett át.

photo_camera Tina Turner a sikerei csúcsán. Fotó: HBO

Magyarországon is nagy sztár volt, többször fellépett Budapesten, itthon is kiadták Én, Tina című önéletrajzát.

Az utolsó igazán nagy slágere a GoldenEye című James Bond-film főcímdala volt. A 2000-es évektől kezdve nagyjából visszavonult, régóta Svájcban élt a férjével, Erwin Bach-hal, még az amerikai állampolgárságáról is lemondott. Új lemezeket már nem adott ki, és csak a karrierjének 50. évfordulóját ünneplő, kisebb turnéra tért vissza 2008-2009-ben. Amikor visszalátogatott 2019-ben a róla szóló Broadway-musical premierjére New Yorkba, el is mondta, hogy ezzel az úttal elbúcsúzott az amerikai rajongóitól.

2021-ben HBO-dokumentumfilm készült az életéről, ami nem csak azt mutatta be, hogy mitől volt olyan nagy hatása az énekesnőnek a modern zene történetében, hanem azt is, hogy egy szomorú epizód mennyire rányomhatja a bélyegét egy több évtizedes sikeres, önálló karrierre.

Tavaly ősszel Barbie babát csináltak Tina Turnerből, a What’s Love Got To Do With It című szám negyvenedik évfordulójára. (Guardian)