Ítéletet hirdetett a szlovák Specializált Büntetőbíróság Ján Kuciak újságíró és barátnőjének megölésének ügyében

Ítéletet hirdetett a szlovák Specializált Büntetőbíróság Ján Kuciak újságíró és barátnőjének megölésének, valamint két ügyész és egy ügyvéd meggyilkolásának előkészítésével kapcsolatos perben – írta meg a Paraméter.

A bíróság ezúttal is felmentette Marián Kočner nagyvállalkozót, akit a gyilkosság megrendelésével gyanúsították. A férfi bűnösségét a két ügyész, Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky, valamint a Daniel Lipšic ügyvéd ellen tervezett, de véghez nem vitt gyilkosságok ügyében sem sikerült bizonyítani.

photo_camera Marián Kočner 2018-ban Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Alena Zsuzsovát ugyanakkor 25 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. A vád szerint ő rendelte meg a hetényi Andruskó Zoltánnál a Kuciak-gyilkosságot, valamint az ügyészek ellen tervezett gyilkosságokat is.

A két ügyész ellen tervezett gyilkosságok ügyében Dušan Kracina harmadrendű vádlottat is bűnösnek találta a bíróság. Őt 8 év szabadságvesztésre ítélték. Emellett pszichiátriai kezelésen is részt kell vennie szerencsejáték-függősége miatt.

Az ügyvéd ellen tervezett gyilkosság megrendelését és előkészületét ugyanakkor nem tudta bizonyítani az ügyészség, így Darko Dragicot, Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát ebben a vádpontban felmentették.

photo_camera Alena Zsuzsova 2018-ban Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018. február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság az országban közfelháborodást keltett, és sohasem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

A gyilkosság ügyében korábban három jogerős ítélet született. A végrehajtó Miroslav Marček és a gyilkosságnál segédkező Tomás Szabó egyaránt 25 év fegyházbüntetést kapott. Andruskó Zoltánt, a vád koronatanúját pedig 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Andruskó fizette ki a gyilkosságért járó összeget Marčeknek, később azonban vádalkut kötött az ügyészséggel, ezért kapott enyhébb büntetést.