Ingyenes tévékészüléket ígér az új márka – de milyen áron?
Átülni autóból mondjuk vonatra nem kis kihívás, hiába ismerjük az összes racionális érvet, ami a tömegközlekedés mellett szól. Egészen megnyugtató, hogy a The New Yorker szerzője sem söpörte szőnyeg alá azt az érzelmi kötődést, akár addikciót, ami a dolog hátterében áll. A helyzet nem reménytelen, a felismeréssel már eggyel közelebb vagyunk a továbblépéshez. Angliában például tele vannak ingázó üzletemberekkel a London felé tartó vonatok. De Angliáról ne mindig csak London jusson az eszünkbe, személyes kedvencem az ország dél-nyugati része (Bristol és Bath), Somogyi Szonja újságírónk pedig Liverpool felkereséséhez csinált nagy kedvet cikkével.

Egyszer már beharangoztuk, de most már tényleg polcokon a Forbes Life. Nyári magazinunk ideális társ lesz a hétvégére, és állítólag a jó idő is megérkezik.

Ez itt a Forbes hírlevele, az Espresso. Olvasd, amit mi is olvasunk!

Tiefenthaler Eszter
főmunkatárs, Életmód vezető szerkesztő

Napi címlap

Liverpool a zene egyik fővárosa. Innen indult a The Beatles, itt született a brit popzene. Múlt héten az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjétől volt hangos az észak-nyugat-angliai város. De a zenén kívül is sok oka van annak, hogy Liverpool felkerüljön a bakancslistára. A focin túl is. A teljesség igénye nélkül mutatjuk, hogy szerintünk mit érdemes felkeresni a városban.

1 perces

Már a polcokon a nyári Forbes Life, a címlapon Alföldi Róberttel, akivel közéletről, színházról és a jó életről is beszélgettünk. Íme, öt erős idézet az interjúból.

Ha voltak kétségeink, hogy mire jó a mesterséges intelligencia, egy egészen biztos válaszunk már van: pontosabbá tudja tenni a rákszűréseket. A mellrákszűrésnél már konkrét eredmények vannak, méghozzá egy magyar fejlesztésnek és egy magyar orvoscsoportnak köszönhetően. Teljes cikk a Forbes Life-ban, itt pedig egy rövid összefoglaló.

Aggasztóan kevesen szeretnének tanárok lenni. A felvételi első helyén mindössze 1595-en jelöltek meg valamilyen osztatlan tanárszakot. Ilyen kevesen vannak, akik ténylegesen arra vágynak, hogy tanárok legyenek. A statisztikák alapján a legtöbben angoltanárok szeretnének lenni.

Mennyi az annyi? Egy fontos kérdés miatt vizsgálják az egyik legnagyobb jegyirodát. A jegyeket árusító oldal a kezelési, szállítási költségeket csak akkor tünteti fel, ha már a jegyek a kosárba kerültek és be is regisztráltunk a portálra.

hirdetés

3 perces

Óriási siker: Joe Bidennel működik együtt a magyar rákkutató cég. A magyar alapítású Oncompass új bostoni spin-off vállalata, a Forbes idei startuplistáján is szereplő Genomate Health alapító tagja lett Joe Biden amerikai elnök CancerX programjának. A CancerX célja – a Fehér Ház Cancer Moonshot részeként –, hogy a következő 25 évben 50%-kal csökkentse a rákos halálozások számát.

Hatalmas fordulat jöhet az amerikai elnökválasztásban – megvan Trump kihívója? Ron DeSantis republikánus floridai kormányzó a jövő héten jelentheti be hivatalosan, hogy elindul a 2024-es amerikai elnökválasztáson.

Ez a hiteltípus még a lakáshiteleket is megveri. Miközben drámai mértékben, 70 százalékkal megzuhant az érdeklődés a lakáshitelek iránt, a szabadfelhasználású jelzáloghitelek piaca tartja magát: az év első 3 hónapjában 17,3 milliárd forint értékben vettek fel kötetlen célra jelzáloghitelt az emberek.

Súlyos büntetés várhat a Nike cégre. A The Guardian által megszerzett dokumentumok szerint a Nike munkajogi szabályokat szegett meg több ezer szerződéses munkavállalója vonatkozásában. A sportcikkeket gyártó cég világszerte több mint 79 ezer embert foglalkoztat, és sok nagyvállalathoz hasonlóan, független vállalkozók seregére támaszkodik. Feltételezhető, hogy a Nike azzal szegett szabályt, hogy olyanokat is külsősként alkalmazott, akiket fel kellett volna venni alkalmazottnak.

Tíz éve a show-bizniszben. Csobot Adél a bulvármédia állandó szereplője, akivel kapcsolatban minden hír lesz. De mit szól ehhez ő maga, és mit gondol a saját útjáról? A Forbes színpadán velünk lesz Adél is, ne maradj le a beszélgetésről, váltsd meg jegyedet még most!
hirdetés

5 perces ☕ elvitelre

Ingyenes tévékészüléket ígér az új márka – de milyen áron? Már első évben félmillió darabot szórnának ki a különleges, dupla képernyős Telly TV-ből. Te bevállalnád, hogy az egyik kijelzőn lekapcsolhatatlan hirdetések futnak, cserébe viszont – úgymond – ingyen megkapod a készüléket?

Fél csoportját megbuktatta a Texas A&M University egyik oktatója, mert a ChatGPT-től azt a választ kapta, hogy ő írta az érintettek beadandóját. Ugyanakkor a ChatGPT nem alkalmas arra, hogy ilyen kérdésre válaszoljon, számtalanszor előfordult már, hogy sajátjának minősített olyan írásokat, amelyek még a létezése előtt születtek. Az egyetemi tanár felajánlotta, hogy a diákok újra nekifuthatnak a vizsgának.

Te is nehezen teszed le az autót? Akkor ez a cikk neked szól. Az autók időnként gyóntatófülkék, zenei stúdiók, akár hálószobák is. És az autófüggőségünkért óriási árat fizetünk: elvesztegetett idő a dugóban, tönkretett városrészek, nagyfokú károsanyag-kibocsátás. Egy függőnek persze nehéz azt mondani, hogy a helyettesítő szer körülbelül ugyanolyan jó lesz. De ha megértjük ezt az érzelmi kötődést, mégis közelebb kerülünk ahhoz, hogy elképzeljük az autó lehetséges helyettesítőit.

Tényleg életveszélyben volt Harry herceg és Meghan Markle a fotósok miatt? Sok az ellentmondás a keddi autós üldözés körül, amely felidézte Harry anyjának, Diana halálának a körülményeit. Harry és Meghan régóta küzd a bulvársajtóval, így nehéz igazságot tenni, mi is történt valójában.