„Botrányos, bizarr” – a nemzetközi sajtóban is tarolt az erdő nélküli lombkoronaösvény

Európából egészen Indonéziáig jutott el a híre annak, hogy Magyarországon lombkorona nélküli lombkoronasétány épült, mivel a nyírmártonfalvai polgármester az építkezés közben tarra vágta az erdőt. Térképen mutatjuk a magyaros történet nemzetközi impaktját.

Botrányos tragikomédiabizarr projekt, ellentmondásos befektetés Magyarországon” – így fogadták szomszédaink Nyírmártonfalva elhíresült lombkorona sétányát. Megnéztük, hogy március óta hol tűnt fel a nemzetközi sajtóban a magyar beruházás, és hogyan vélekedtek róla.

A magyar lombkorona sétány híre Európa-szerte rengeteg reakciót váltott ki a sajtóból, akik márciustól egészen mostanáig követték a történet kibontakozását. Az újságírók részletesen beszámoltak arról, miként termelte ki az erdőt a lombkorona sétány építése közben Filemon Mihály, a nyírmártonfalvai polgármester. Ismertették azt is, hogy a polgármester azzal védekezett, hogy a pályázatban nem volt megszabva, hogy mekkora erdő legyen a sétány körül. És hát az építőipari árak is emelkedtek, így valamiből finanszírozni kellett a beruházást – ezért termelte ki a fákat. A polgármester ugyan telepített facsemetéket, azonban ezek növekedési ideje tíz-tizenöt év.

 

A külföldi olvasók tájékozódhattak a polgármester szintén uniós pénzből épült vendégházáról, valamint arról, hogy milyen népszerűvé vált az elmúlt időszakban a lombkorona sétány építése Magyarországon: hasonló projektre kapott uniós pénzt a nyíradonyi fideszes politikus Tasi Sándor, és a választókörzet fideszes országgyűlési képviselője, Tasó László. Tájékoztatták az olvasókat arról, hogy beperelte az Átlátszót Nyírmártonfalva polgármestere, amit első fokon megnyertük.

Nyolc ország szemlézte az Átlátszó cikkeit

A nemzetközi sajtóban összesen huszonnyolc említést kapott nyolc országban az általunk feltárt ügy. A legtöbb cikk, tizenegy, Csehországban született a magyar nevezetességről, de Szlovákiában is számos lap szemlézte a cikkeinket. Európában beszámolt még róla Németország, Ausztria, Lengyelország, Litvánia és Románia számos médiuma. A legtávolabbi hely, ahova elért a lombkorona sétány ügye, Indonézia fővárosa, Jakarta volt, ahol a globális hírekkel foglalkozó Metro Globe Network részletezte az esetet.

A nemzetközi megjelenéseket térképen gyűjtöttük össze, a linkekre kattintva részletesebben is megtekinthetők a cikkek.

Made with Flourish

A megjelenések között szerepel például a cseh Forbes és a szintén cseh CNN is, valamint a német televízió. Az Átlátszó is tagja a szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű nemzetközi újságírói hálózatnak, melynek legújabb regionális elemzése magába foglalja a lombkorona sétány ügyét is. Az elemzés keretén belül a sétány története megjelenhetett egy szlovák oknyomozó központ, az ICJK és a román CONTEXT oldalán.

A német közszolgálati televízió, a ZDF még személyes látogatást is tett május 17-én a lombkoronasétánynál. A médium egyike Európa legnagyobb közszolgálati műsorszóróinak. A látogatásról Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő számolt be Facebook oldalán.

„Látott már lombkoronasétányt lomb nélkül? Nos, látogasson el déli szomszédunkhoz, a kelet-magyarországi Nyírmártonfalva községbe” – olvasható a szlovák PLUS 7 DNÍ oldalán. Hasonló építmények a szlovák olvasók számára sem ismeretlenek, építettek például egy hidat, aminek annyira csúszós a felülete, hogy télen lehetetlenség rajta átkelni. Vagy felújítottak egy padot, ami a kialakításának köszönhetően elnyeli a telefonokat, kulcsokat és pénztárcákat. Fa nélküli lombkoronasétánnyal azonban még ők sem találkoztak.

A megjelenések többsége kiemeli továbbá azt is, hogy az európai támogatásokkal való visszaéléseknek hagyománya van Magyarországon, éppen emiatt függesztette fel az Európai Unió az uniós források kifizetését, ahogy a lombkoronasétány ügyében is vizsgálatokat folytat az Európai Bizottság.

Pete Luca

Ha tudomása van más nemzetközi megjelenésről, ami nem látható a térképen, azt a peteluca@atlatszo.hu email címen oszthatja meg. Címlapkép: A lombkoronasétány nemzetközi megjelenései (forrás: Átlátszó)