Miskolcon is. Minimum hatvanezer forintos bírsággal büntethetik azt, aki tárgyakat helyez el a társasház közös helyiségeiben

Minimum hatvanezer forintos bírsággal büntethetik azt, aki tárgyakat helyez el a társasház közös helyiségeiben. Különösképpen a folyosók és közlekedők kapnak kiemelt figyelmet a szabályozás tekintetében. Ugyanis az ingatlanban a lépcsőház, a folyosó, a lépcső, az alagsori közlekedők, a közösségi tárolók (pincék), valamint az elektromos kapcsolószekrények (lakószinteken lévő villanyórák), illetve a lift is társasházi közös tulajdonban vannak.

A lépcsőházban és folyosókon, illetve a kijáratoknál az ideiglenes tárolás is tilos. Virágot sem lehet kitenni, még a falra akasztva sem. Ugyanis a lépcsőházi virágok tűz esetén veszélyforrássá válhatnak. Az ajtó elé kitett szemeteszsák pedig fertőzés veszélyesés, továbbá akadályozhatja a műszaki mentést.

 A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint

„A tűzvédelmi hatóság szakemberei egész évben járják a társasházakat és ellenőrzik azok tűzvédelmi helyzetét, a tűzvédelmi előírások betartását. Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása, azonban már több mint két éve életbe lépett egy fontos, társasházakat is érintő változás. 2021. január 1-től a tűzvédelmi törvény tételesen felsorolja azokat a hiányosságokat, melyek észlelése esetén az ellenőrzés után mérlegelés nélkül kötelező a tűzvédelmi bírság kiszabása. Egyik ilyen hiányosság típus, ha a társasházak menekülési útvonalát (a legtöbb lépcsőház és az ezeket kiszolgáló közlekedők) leszűkítik, illetve ott szabálytalan tárolás tapasztalható. Természetesen egy szemeteszsák, amelyet kiteszünk az ajtó elé, mielőtt épp levinni készülünk a lakásunkból, nem von maga után semmilyen intézkedést.

boon.hu infó