Skip to content

Rövidesen a börtönben fognak rendelni a magyar ortopéd orvosok…

Rövidesen a börtönben fognak rendelni a magyar ortopéd orvosok…

Újabb két orvost vettek őrizetbe a gyógycipős csalások ügyében

A nyomozók házkutatásokat is tartottak, ahol mintegy 50 millió forint vagyont foglaltak le a gyanúsítottaktól.

Újabb három gyanúsítottal bővült a gyógycipős csalások ügyében érintett személyek száma – közölte honlapján a rendőrség. Ezúttal egy kecskeméti és egy tolnai orvost, valamint egy ügyintézőt fogtak el, az ügynek így már 40 gyanúsítottja van, köztük 16 orvos.

Ahogy azt a hvg.hu is megírta, az ügy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentésével kezdődött, amely alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly novemberben indított büntetőeljárást. A gyanú szerint gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek vezetői, és a velük kapcsolatban álló orvosok bűnszervezetben és üzletszerűen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást, személyes adattal való visszaélést és hamis magánokirat-felhasználást követtek el.

A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy azoknak szükségük volt-e rájuk, vagy sem. Az eszközöket általában silány minőségben gyártották le, és adták át az érintetteknek, míg a támogatási összegeket a termékek után a cég visszaigényelte.

Ebben az ügyben sikerült most új gyanúsítottakat beazonosítani.

 

A körhöz tartozott egy kecskeméti orvos is, akit a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói most fogtak el, és akinek a közreműködésével az említett cég csaknem 150 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogtalanul. Elfogtak egy szolnoki nőt is, aki a cég ügyintézője volt.

A rendőrök mindkét őrizetbe vett gyanúsítottnál különböző dokumentumokat, eszközöket és adathordozókat foglaltak le. A férfit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással, míg a nőt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják.

A nyomozók elfogtak egy tolnai ortopéd orvost is, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó szegedi cég megbízásából tavaly negyedév alatt 73 személynek írt fel jogosulatlanul olyan vényeket, amelyek gyógycipő vagy gerincortézis kiváltására szolgáltak.

A cipős ügynek már 40 gyanúsítottja van, közülük tizenhatan orvosok, tizenhárman cégvezetők, tizenegyen pedig alkalmazottak. Jelenleg hárman vannak bűnügyi őrizetben, tizennégyen letartóztatásban, kilencen pedig bűnügyi felügyelet alatt, további tizennégy személy szabadlábon védekezhet.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük