A 17 éves gyanúsított tavaly tavasszal egy egri gimnáziumban a tanórán sebezte meg többször a padtársa alkarját

Nem ritka, hogy a diákok az iskolában erőszakos cselekményeket követnek el egy-egy társuk sérelmére, ami testi sértésnek, vagy garázdaságnak minősülhet, ezért büntetőeljárást vonhat maga után abban az esetben, ha az elkövető már elmúlt 14 éves. Tizennégy évnél fiatalabbak, vagyis gyermekkorúak esetében a pedagógus intézkedésén túl a deviáns ifjakkal szemben a gyámhatóság által lefolytatott gyermekvédelmi eljárásnak lehet helye. Ez akár a gyermek védelembe vételével is zárulhat.

Az Egri Járási Ügyészség nemrégiben két ügyben tizennegyedik életévét már betöltött iskolai verekedőkkel szemben hozott határozatot a büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről a rendőrség által lefolytatott nyomozások lezárását követően.

Az egyik ügy gyanúsítottja egy 15 éves fiú volt, aki tavaly februárban a poroszlói általános iskolában, a lépcsőn előzetes szóváltás nélkül többször megrúgott a lábán és a fején egy kiskorút. A bántalmazott tanuló könnyű sérüléseket szenvedett.

A másik esetben a 17 éves gyanúsított tavaly tavasszal egy egri gimnáziumban a tanórán sebezte meg többször a padtársa alkarját egy szekrénykulccsal, majd amikor a sértett ezért átült egy másik padba utána ment, és ököllel megütötte a jobb vállán, amivel nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozott az osztálytársának.

A fiatalkorú terheltek kihívóan közösségellenes magatartása – a könnyű testi vétsége mellett – a garázdaság vétségének a megállapítására volt alkalmas. Ez a bűncselekmény akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség a büntetlen előéletű diákok esetében úgy ítélte meg, hogy a büntetőeljárás hatására viselkedésük kedvező irányú változása várható a jövőben. Ezért nem vitte a fiatalokat bíróság elé, hanem másfél, illetve két év időtartamban feltételesen felfüggesztette velük szemben az eljárást, egyben a felfüggesztés időtartamára elrendelte mindkettőjük pártfogó felügyeletét.