A múlt köde 2013. Több mint kétszázan vacsoráztak fehérben Miskolcon

 

Több mint kétszázan vacsoráztak fehérben Miskolcon vasárnap, a Bartók Plusz Operafesztiválon, ahol természetesen ezúttal is felcsendült a Traviatából egy részlet, de kamarazene és jazz is volt többek között.

Vacsora fehérben címmel hirdetettek társasági eseményt a Bartók Plusz Operafesztiválon, vasárnap. Az asztalok adottak voltak, ám minden kiegészítőt a vendégek vittek – természetesen mindezt fehérben.

vacsora_feherben_vj41_130616.jpg

A vacsora-flashmob, eredeti nevén a Diner en Blanc Párizsból indult, még 1988 nyarán. Az ötlet Francois Pasquier nevéhez kötődik, aki kerti partit adott, ám a vendégek nem fértek volna el nála, így a vacsorát a Bois de Boulogne-ban rendezte, s, hogy megismerjék egymást a vendégek, mindenki fehérbe öltözött.

A közösségi étkezés azóta világmozgalommá vált, a világ számos nagyvárosában rendeztek fehérbe öltöztetett vacsorát.

Miskolcon első alkalommal gyűlt össze fehérbe öltözött társaság, s már az első vacsorán több mint kétszázan vettek részt. A vasárnapi, Városház téri vacsora fehér szalvétalengetéssel kezdődött, majd a kellemes, jó időben elköltött „estebéd” hangulatát fokozta a kamarazenei, jazz koncert, de voltak tűzzsonglőrök és mazsorettek is.

A Vacsora fehérben eseményére világoskék Ford Mustanggal érkezett Kesselyák Gergely fesztiváligazgató, László Boldizsár és Keszei Bori – a két énekes a Traviatából adott elő részleteket, hatalmas sikerrel. Verdi népszerű operáját mutatják be idén ingyenesen, az utcán, az első felvonást már hétfőn, a Szinva teraszon láthatja a közönség.

A vacsorán volt asztalszépségverseny is, amelyet a „4”-es asztal nyert meg. A miskolci Diner en Blanc a Nabucco Szabadság kórusával végződött, Regős Zsolt vezetésével, az eseményt záró dalt az összes résztvevő énekelte, csillagszóróval a kezében.

vacsora_feherben_vj61_130616_.jpg

Eddig és ezután is számos rendezvény kíséri még az operafesztivált. A Fesztivál teraszon mindennap akad program, kedden például gasztrokulturális beszélgetésre érkezik Vajda János zeneszerző, és Selmeczi György zeneszerző-karmester, s a vasárnapig tartó operaünnepen még több rendezővel, zeneszerzővel, szereplővel lehet találkozni, s megtudni, mit gondolnak a művészek.

Lendvai Péter továbbra is zenét szerez – egy-egy szólamból, dallamból, bármiből, amit csak a közönség szeretne. A Szinva teraszon, hétfőn Traviata első felvonás, egyébként térzene, az Erzsébet téren pedig a kézműves vásár mellett ismét miskolci borfesztivál, a sorban már 12. alkalommal.