A multipoláris világrend két hangos proponense, Brazília és Oroszország részesedése a globális GDP-ből nem éri el a 2-2 százalékot

Kína felemelkedésével számos elmélet megjelent a jövő világrendjéről, a legvalószínűbb mindenesetre jelenleg az, hogy egy régi/új hegemónia vagy kétpólusú világrend helyett egy többpólusú (multipoláris) rend alakul majd ki.

  • A nyugat relatív erejének csökkenése azonban nem jelenti, hogy a Kínán túli világ megerősödött volna, így kérdéses, hogyan néz majd ki ez a multipolaritás a gyakorlatban.

Számokban: a multipoláris világrend két hangos proponense, Brazília és Oroszország részesedése a globális GDP-ből nem éri el a 2-2 százalékot. A 200 milliós Brazília GDP-je alig volt magasabb a 25 milliós Ausztráliánál.

  • Brazília, az arab világ vagy a szubszaharai Afrika részesedése a globális GDP-ből az 1970-es években magasabb volt, mint ma.
  • Az USA és szövetségeseinek részesedése a védelmi kiadásokban alig csökkent ‘80-as évek végéhez képest, ahogy a fenti ábrán is látható.

A másik potenciális probléma a nyugati hegemónia megdöntésével, hogy a változó ütemben felemelkedő gazdaságok nem alkotnak egységes csoportot. Például egyre láthatóbbá válnak érdekellentétek Kína és szegény országok között.

Összességében a nyugati hegemóniát egy újszerű, “aszimmetrikus multipolaritás” válthatja, amelyben a nyugati világ ereje továbbra is megkerülhetetlen marad, ám a világpolitika Nyugat-központúsága csökken majd.

Tovább a G7 teljes cikkéhez