Kerékpárútnak indult, kétsávos autóút lett belőle – a helyiek szerint Miskolc-Görömbölyön nem egyeztetett a városvezetés az ottlakókkal

Például Diósgyőrben úgy építenek garázsokat a Fehér Akác lakópark lakásainak ablakai elé a korábban játszótérnek használt grundon, hogy a lakástulajdonosok az építkezés megkezdésekor szembesültek azzal, hogy mi történik az ablakuk alatt.

Szombaton, Görömbölyben, egy kerékpárútnak álcázott autóút építése ellen tiltakoztak a városrész lakói. A korábbi kerékpárút elképzeléssel ellentétben, egy 7 méter széles autóút kötné össze a 3-as főutat a tapolcai városrésszel, amelynek elsődleges célja, Miskolc központjába irányuló autóforgalom mérséklése – állítják a tiltakozók.

– Az önkormányzat az ittlakók megkérdezése nélkül kezdett bele egy 7 méter széles, kétsávos autóút építésébe – vázolta hírportálunknak a tüntetést kiváltó okot  Feketéné Dr.Hegyi-Kéri Ágnes szervező. Ha megépül az út, jelentősen megnő a forgalom ezeken a szűk utcákon, emelkedik a légszennyezettség, zajossá, élhetetlenné válik a környezet, ami az ingatlanaink elértéktelenedéséhez vezetnek. Féltjük a gyermekeinket, mert a megnövekedett autóforgalom miatt, balesetveszélyes lesz az utakon közlekedni.

Tüntetés a városvezetés ellen

A tiltakozók ez idáig eredménytelenül próbálkoztak egyeztetni a városvezetéssel és a terület önkormányzati képviselőjével. Egyre több lakos csatlakozik a tiltakozó mozgalomhoz, és írja alá Veres Pál polgármesternek címzett petíciót. Szombaton, az autóút megépítése ellen tüntetők a Bacsinszky András úti buszvégállomáson gyűltek össze, hogy tiltakozó sétával hívják fel a figyelmet.

Az összegyűlt, mintegy hetven lakos sorolta aggályait, amelyek amellett érveltek, hogy miért nem szabad ennek az autóútnak megépülni. Néhányan – akikről kiderült, hogy nem is görömbölyi lakosok – azért kardoskodtak, hogy az út épüljön meg. A kisebb vita hevében, Bánhidi-Veres Tibor helyi lakos elmondta, hogy a gyerekek biztonságos közlekedése már most veszélyben van a megnövekedett forgalom miatt. Mi lesz akkor, amikor éjjel-nappal erre fognak özönleni az autók? – fogalmazta meg aggályát Bánhidi-Veres Tibor.

Az autóút megépül – üzente a görömbölyeieknek Borkúti László Imre a terület Velünk a Város önkormányzati képviselője

Kovács Gábor görömbölyi lakos kifogásolta, hogy Borkúti László Imre (Velünk a Város) nem hajlandó egyeztetni, lakossági fórumot összehívni, de ők – ahogy mondotta – nem hagyják annyiban. Kovács Gábor tüntető hírportálunknak elmondta, folyamatosan levelezik Borkúti László Imre (Velünk a Város) önkormányzati képviselővel. Azt szerette volna elérni, hogy tartsanak lakossági fórumot, de a képviselő folyamatosan kitért a kezdeményezés előtt.

-Képviselő úr nem hajlandó egyeztetni a lakosokkal. Azt üzente, az út megépülése nem vitatéma, legfeljebb azt lehet megvitatni, hogy milyen táblák kerüljenek ki – mondta Kovács Gábor. Lakossági fórumot szeretnénk tartani, de a képviselő nem áll szóba a lakosokkal. Nem adjuk fel.

Élhetetlenné válik a falusias városrész

Görömböly távol a nagyváros zajától a nyugalom szigete. Szűk, felújításra szoruló, keskeny, alap nélküli útjain csak a helyi lakosok közlekednek, habár az utóbbi időben élénkült a Varga-hegyre irányuló forgalom. A múlt században épült vályogházak mellett, az odatelepülő gyerekes családok modern családi házakat építettek, mert ideálisnak gondolták a falusias kertvárost a gyereknevelésre.
-Amikor úgy döntöttünk, hogy ideköltözünk – fogalmazott Feketéné Dr.Hegyi-Kéri Ágnes – akkor a jövőnket nem egy kétsávos forgalmas autóút mellett, hanem egy élhető, csendes, nyugodt környezetben képzeltük el.

Görömbölyben sokan osztják Feketéné Dr.Hegyi-Kéri Ágnes véleményét. Egyrészt a Lavotta, Erzsébet királyné és Bacsinszky András szűk útjai alkalmatlanok a nagyvárosi forgalomra, másrészt a forgalom okozta rezgések károkat okozhatnak az út melletti házakban, harmadrészt elveszne a városrész vonzó falusias jellege. Megoldatlan problémát jelentene a parkolás is. Azok az autótulajdonosok, akik a házuk előtt parkolnak, a jövőben nem tudnák autóikat hol parkoltatni.

Lakossági fórumot tartanak április 26-ánhttp://www.sajomente.hu/reszletek/hirek/133480?fbclid=IwAR1NmiwuwKdZs_Wstfwq2CLM38ifaklO-cGl52wgOw4XbNmTc4WTrr1niG0