„Borzasztóan magába fordult, kapucniban járt, hogy ne lássák az arcát” – megszólalt az iskolai lövöldözésre készülő miskolci fiú édesanyja

Jelenleg javítóintézetben van a 17 éves Levente, aki egykori iskolájában lövöldözésre készült. Azt akarta, hogy a rendőrök vele is végezzenek, akár úgy is, hogy rájuk lő. Terveit egy internetes csoportban osztotta meg, egy fedett rendőr itt buktatta le. Mennyire volt indokolt, hogy a TEK páncélozott járművel, felfegyverzett rendőrökkel fogta el otthonában a fiút, aki fizikai értelemben még semmit nem követett el? Hogyan élte mindennapjait, és mit látott rajta az édesanyja? És miért lehet arra készülni, hogy egyre több ilyen eset fordulhat elő? A Házon kívül ennek járt utána.

A 17 éves Leventére kommandósok csaptak le miskolci otthonában néhány héttel ezelőtt, mert a gyanú szerint iskolai lövöldözésre készült. A fiú chatcsoportokban írt arról, hogy mit tervez, és egy fedett rendőr buktatta le. Emberölés előkészületének gyanúja miatt 30 napra letartóztatták.

Levente védőügyvédje szerint azonban csak „az előkészületnek az előkészülete valósult meg”. Lichy József azt mondta: a fiúnak nem volt fegyvere, nem is tudott volna hozzájutni, még a szobájából is alig mozdult ki. Édesanyjával él egy miskolci lakótelep második emeleti lakásában – itt csapott le rá a Terrorelhárítási Központ.

„Mi marad neki? A szobában, a magára zárt ajtón belül az internetezés” – a külvilágtól elzárva, szorongva élt az iskolai lövöldözésre készülő miskolci fiú
Fotó: Házon kívül