Az új skót kormányfő gyakorló muszlim, egyszerre is visel kiltet és a pakisztáni felöltőt

A skót nacionalista Humza Yousaf családi szálakon is kötődik a közélethez, a kétezres évek második felében szippantotta be a politika, a skót kormány első színes bőrű és muszlim tagja lett. Celtic-szurkoló és rendszeresen jár mecsetbe.

Bár Nicola Sturgeon a kormányfői, egyben pártelnöki posztjáról váratlanul, önként távozott, és nem állt ki nyilvánosan egy utódjelölt mellett sem, mégis a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezérválasztásán győztes Humza Yousafot tartják a folytonosságot képviselő utódjának.

A 38 éves Yousaf az elődjéhez hasonlóan progresszív társadalompolitikai nézeteket vall, és a skót függetlenség elérésének elszánt híve, aki az első színes bőrű és muszlim a széles körű autonómiát élvező, 5,5 milliós Skócia élén. Így az Egyesült Királyság három fontos posztján is, három párt képviseletében, dél-ázsiai származású politikus áll. Yousaf Skócia első minisztere (miniszterelnöke), a hozzá hasonlóan pakisztáni gyökerű, munkáspárti Sadiq Khan London polgármestere, az indiai származású, hindu Rishi Sunak pedig konzervatív párti brit kormányfő.

Humza Haroon Yousaf 1985-ben Glasgow-ban született, ahová az 1960-as években vándorolt be Pakisztán Pandzsáb tartományából a nagyapja, aki egy szót sem beszélt angolul, és a helyi Singer varrógépgyárban vállalt munkát, míg a nagyanyja buszkalauzként helyezkedett el. Az anyja családja szintén pandzsábi eredetű, de Kenyában élt, ahonnan az idegenellenesség elől menekült Nagy-Britanniába.

hvg.hu