Pentagon-iratok: Románia kulcsszerepet játszik az ukrán katonák taktikai felkészítésében és kiképzésében
Egy ukrán katona lövedéket helyez el egy harckocsiban, Bahmut városának közelében, 2023. ápr. 10-én – Fotó: Oleksandr Klymenko / Reuters

 

Bár a kormány erről semmit sem közölt nyilvánosan, Románia legalább olyan mértékben támogatja az ukrán hadsereget, mint Lengyelország, derül ki a Pentagon múlt héten kiszivárgott titkos dokumentumaiból. A román kormány szerint ez spekuláció.

A több mint száz titkos dokumentumról készült fényképek a Twitteren és a Telegramon kezdtek terjedni, és a világ akkor figyelt fel rájuk, amikor erről április 6-án, csütörtökön beszámolt a The New York Times. A Spotmedia.ro szerint az adatokból kiderül, hogy Lengyelország mellett Románia is kulcsszerepet játszik az ukrán katonák taktikai felkészítésében, kiképzésében és rehabilitációjában.

A Pentagon dokumentumai szerint a kiképzés mellett Románia a nyugatról érkező felszerelés szállításában és a harctér megfigyelésében is segít a szomszédos országnak.

Egy kiszivárgott jelentés szerint március elején Románia légi felderítést végzett egy személyzettel ellátott repülőgéppel, illetve két drónnal, továbbá a partnerországokkal közösen katonai kiképzéseket tartott.https://transtelex.ro/kulfold/2023/04/12/szivarogtatas-pentagon-ukrajna-romania