Skip to content

Mégis lehet a magyar légtérben fegyvereket szállítani Ukrajnába?

Mégis lehet a magyar légtérben fegyvereket szállítani Ukrajnába?

Mégis lehet a magyar légtérben fegyvereket szállítani Ukrajnába? – tette fel a kérdést a Pentagon-iratok alapján a Politico

Magyarország neve többször is felbukkan kiszivárgott dokumentumokban, amelyek hitelessége azonban kérdéses.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok arra utalnak, hogy Magyarország titokban lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterét használva fegyvereket szállítsanak az ukrán harctérre – írja a Politico.

A lap azt írta,

az egyik kiszivárgott dokumentum részletezi azt a tervet, amely szerint az ukrán pilóták Horvátországból Ukrajnába a magyar légtéren keresztül repülnének a nekik adományozott helikopterekkel.

Politico szerint ha ez az információ igaz, akkor az nem csak a magyar kommunikációnak mond ellent, hanem azoknak a sajtóhíreknek is, hogy a helikoptereket földi szállítással vagy Lengyelországon keresztül adnák át.

A lap nem írta meg, hogy ez a dokumentum mikor keletkezett. A Pentagon viszont azt hangsúlyozta korábban, hogy a kiszivárgott anyagok egy része hiteles, egy részét viszont manipulálták. Ez alapján pedig nem tudni, hogy a Politico cikkében hivatkozott anyag hiteles-e.

A lap megkereste a horvát és a magyar kormányt is, de egyelőre nem reagáltak. A hvg.hu is megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot, a Külügyminisztériumot és a miniszterelnök sajtófőnökét. Ha válaszolnak, a cikket frissítjük.

A magyar kormány a háború kitörése után szinte azonnal jelezte, hogy nem hajlandó sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajnába küldeni, sőt nem engedi azt sem, hogy bárki Magyarországon keresztül szállítson halált okozó fegyvert. Az indok akkor az volt, hogy mivel Ukrajna szomszédos ország, azzal is számolni kell, hogy a fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőnek majd, „hiszen Kárpátalján magyarok is élnek, onnan is vonultattak be katonákat”.

Egy kormányhatározat szerint csak úgy mehetnek Magyarországon át fegyverek, ha azok kerülőúton, egy másik NATO-tagállam érintésével jutnak el Ukrajnába. Erre a kitételre azért volt szükség, mert az Ukrajnának szánt EU-s fegyverszállítások logisztikai központjaként Varsót jelölték ki a háború elején az EU-s országok.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2023.04.14. 19:23

    „Ha a NATO támogatná Ukrajnát akkor Magyarországnak is támogatnia kéne.

    De mivel nem támogatja igy a NATO tagországai saját maguk döntik el hogy mit adnak Ukrajnának.

    Szivesen.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük