Görög katolikus. A hittanórán maga mellé ültette, és belenyúlt a bugyijába [a] nadrágján keresztül

Koholt vádak miatt folyik eljárás egy görögkatolikus pap ellen, ezt állítja Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érseke, a római pápa alá tartozó, de sajátos kultúrájú magyarországi görögkatolikus egyház metropolitája. A 444 cikke szerint Kocsis annak ellenére van ezen a véleményen, hogy az Sz. atyaként hivatkozott papot több esetben is vizsgálják szexuális erőszak gyanújával.

A lap tényfeltáró anyaga szerint az első ügyről keveset tudni: mindössze annyit, hogy 2022 elején egy hajdúsági városban a megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentést tett Sz. atya, egy görögkatolikus fenntartású gyermekvédelmi intézmény lelki vezetője ellen. Ezt az esetet a rendőrség fiatalkorú sérelmére „egyéb hatalmi befolyás viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntett” kategóriába sorolta. Az érsek szerint az ügyet bűncselekmény hiányában lezárták, az egyház pedig folytatott vizsgálatot, de arra jutottak, hogy megvárják a rendőrségi vizsgálat eredményét, viszont mivel annak nem lett következménye, így ők sem léptek.

Megindult a susmus

Az érsek ezután áthelyezte Sz. atyát máshová, de mint mondta, ennek inkább az volt az oka, hogy megindult a „susmus”, a szóbeszéd az atya háta mögött, amúgy „már jó ideje ott volt az atya, az áthelyezése nincs összefüggésben ezzel az üggyel. (…) Közvetett módon tehát mégiscsak volt ebben némi bölcsesség a részemről, hogy jobb, ha ebből a környezetből kikerül” – fogalmazott a lapnak abban az interjúban, amiben külön is beszéltek a történtekről.a hittanórán maga mellé ültette, és belenyúlt a bugyijába [a] nadrágján keresztül,

Az áthelyezés után, a másik szolgálati helyen is történt egy eset, amiről már többet tudni. Az iratok alapján az anya itt arról számolt be a rendőrségnek, hogy 2022 októberében 9 éves lánya egyszer csak közölte, hogy nem akar iskolába menni. Még aznap délután az anyjának azt mondta, hogy az iskolában fogdosta a pap bácsi. Anyja először nem hitt neki, de aztán a lány „magától elkezdte mondani, hogy  és utána azt vette észre, hogy a keze a mellénél van a pólója alatt. Én kérdeztem tőle, hogy ilyet mikor csinált, és mondta nekem, hogy ma is és korábban is, olyan szeptember közepe fele, mikor iskolába járt, és mindig óra közben és utána is.”

Az ügyben rendőrségi eljárás indult, és november végére már megvolt az igazságügyi pszichológiai szakvélemény, amely szerint a kislányt „az ügy tárgyából kifolyólag súlyos mértékű szexuális trauma érte”. A vizsgálat alapján a kislány közlései „valós élményen alapulnak, azok nem a képzelet (konfabuláció) vagy valamilyen ráhatás művei.” Azt is írták, hogy „pszichológiai eszközökkel megállapítható, hogy hittanórán [Sz. atya] a vizsgált kiskorút szexuálisan molesztálta”.

A második ügy során az érsek semmilyen intézkedést nem hozott a vizsgálaton túl, fel nem függesztette a papot, noha ez már gyanú esetén is gyakran így történik. Kocsis érsek szerint „kétségtelen, hogy izgalmas a dolog, hogyan lehet, hogy két éven belül most két ilyen eset van. Én azt tudom gondolni, hogy mind a két élethelyzetben érzelmileg nagyon sérülékeny gyermekekről van szó. És igen, talán túl természetes vagy túl közvetlen a gyerekkel ez az atya.”

Az egyházi vizsgálat során az áldozattal nem beszéltek, csak a megvádolt pappal és más papokkal, de Kocsis érsek szerint ez alapján is ki lehet előre jelenteni, hogy koholt vádakról van szó.

Csak februárban döntöttek a bűnügyi felügyeletről

A történtek ellenére a pap sokáig szabadlábon maradt, kényszerintézkedést nem rendeltek el – csak végül másodfokon, február közepén. Azóta Sz. Atya a lakhelyétől távol, egy zarándokhelyen áll bűnügyi felügyelet alatt.https://telex.hu/belfold/2023/04/14/harom-gyerek-is-szexualis-visszaelessel-vadol-egy-gorogkatolikus-papot