Egy vallásos amerikai zsidó lerántott egy három méter magas Krisztus-szobrot a talapzatáról, összezúzta a kövön, kalapáccsal verte az arcát

A legrosszabb év lesz

A mostani, 2023-as év az elmúlt évtized legrosszabb esztendeje lesz a keresztények számára – véli Yusef Daher, az Inter-Church Center, a felekezetek közötti együttműködést segítő csoport munkatársa.

A központ szerint a fizikai támadások és a papok zaklatása gyakran bejelentetlen marad. Januártól március közepéig legalább hét olyan súlyos esetet dokumentáltak, amelyekben egyházi ingatlanokat rongáltak meg – ez meredek emelkedés a 2022-ben feljegyzett hat keresztényellenes esethez képest. Az egyházi vezetők az izraeli szélsőségeseket okolják a legtöbb incidensért, és azt mondják, még nagyobb hullámtól tartanak.

„Ez az eszkaláció egyre több erőszakot fog szülni – mondja Pizzaballa. – Olyan helyzetet fog teremteni, amelyet nagyon nehéz lesz korrigálni.”

Márciusban egy izraeli pár berontott abba a bazilikába a Getsemáne-kert mellett, ahol a hagyomány szerint Szűz Máriát temették el. Fémrúddal ütöttek egy papot, mielőtt letartóztatták őket.

Februárban egy vallásos amerikai zsidó lerántott egy három méter magas Krisztus-szobrot a talapzatáról, összezúzta a kövön, kalapáccsal verte az arcát a Via Dolorosán lévő Megostorozás templomában. „Ne legyenek bálványok Jeruzsálem szent városában!” – kiabálta.

Az örmények gyűlöletkeltő falfirkákat találtak kolostoruk falán. Valamennyi felekezet papjai azt mondják, hogy követték, leköpték és megverték a templomba vezető úton. Januárban vallásos zsidók döntöttek le és rongáltak meg harminc, kőből készült sírkeresztet a város történelmi keresztény temetőjében. Két tizenévest letartóztattak, károkozással és vallás megsértésével vádolták őket.

Ehhez kapcsolódóan: A kapcsolatok javításáról tárgyal a lengyel és az izraeli külügyminiszter

Mit lépnek a rendőrök?

A keresztények azonban azt állítják, hogy az izraeli rendőrség nem veszi komolyan a legtöbb támadást. Az egyik ilyen esetben – mondja a 25 éves George Kahkejian – őt verték meg, tartóztatták le és tartották fogva 17 órán keresztül, miután zsidó telepesek az év elején behatoltak örmény keresztény kolostorába, hogy letépjék a rajta lobogó zászlót. A rendőrség nem kommentálta az esetet.

„Azt látjuk, hogy a mi negyedünkben a legtöbb incidens megtorlatlan marad” – panaszkodik Aghan Gogchian atya, az örmény patriarchátus kancellárja. Csalódott, amiért a hatóságok gyakran azt bizonygatják, hogy nem vallási gyűlölet, hanem mentális betegség áll a szent helyek meggyalázása és a zaklatások mögött.

Az izraeli rendőrség közölte, hogy „alaposan kivizsgálták az incidenseket származásra és vallásra való tekintet nélkül”, és „gyors letartóztatásokat” hajtottak végre. Fleur Hassan-Nahoum jeruzsálemi alpolgármester arról számolt be, hogy a jeruzsálemi önkormányzat szigorítja a biztonsági intézkedéseket a közelgő ortodox húsvéti körmeneteken, és új részleget hoz létre a rendőrségen a vallási indíttatású fenyegetések kezelésére.

Vitatott tervek

A magas rangú izraeli tisztviselők zöme nem tett említést a vandalizmusról, míg a kormány lépései – beleértve a keresztény hittérítést kriminalizáló törvény beterjesztését és annak a tervnek a népszerűsítését, amely nemzeti parkká alakítaná át Olajfák hegyét – felháborodást váltottak ki a Szentföldön és azon túl.

Netanjáhú az Egyesült Államok felháborodott evangéliumi keresztényeinek nyomására megígérte, hogy megakadályozza a törvényjavaslat elfogadását. Az Izrael legerősebb támogatói közé számító evangélikusok a zsidó államot egy bibliai prófécia beteljesedésének tekintik.

Közben jeruzsálemi tisztviselők megerősítették, hogy folytatják az Olajfák hegyét, a többtucatnyi történelmi templomnak otthont adó szent zarándokhelyet érintő vitatott rendezési terv előmozdítását. Keresztény vezetők attól tartanak, hogy a park létrehozása megállíthatja egyházuk növekedését, és területet vehet el tőlük. Az óvárost már több mint kétszázezer izraelinek otthont adó zsidó telepek veszik körül.

Az Izraeli Nemzeti Parkok Hatósága ígéretet tett a konzultációra az egyházakkal, és közölte: reméli, hogy a park „nyitott területként megőrzi az értékes területeket”.

Pizzaballának ez nem tetszik. „Ez egyfajta elkobzás” – mondja.

Ortodox húsvét, fokozódó helyzet

A közösségben forrongó feszültségek az ortodox húsvéti rituálék miatt még magasabbra csaptak, miután az izraeli rendőrség szigorú kvótákat jelentett be azon zarándokok esetében, akik a szent tűz szertartáson kívánnak részt venni a Szent Sír-templomban.

A nagy tömegen keresztül a templomba vitt égő fáklyák miatti biztonsági aggályokra hivatkozva hatóságok 1800 emberre korlátozták a szombati szertartáson a részvételt. A papok, akik látták, miként tárják szélesre a húsvéttal idén egybeeső peszahot ünneplő zsidók előtt a rendőrök a kapukat, vallási diszkriminációt emlegettek szerdán.

A napokban Sani Ibrahim Azar, a jeruzsálemi Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke azt mondta: nehezen tud válaszolni, amikor gyülekezete azt kérdezi tőle, hogy miért fizetnek keserű árat azért, hogy a Szentföldön élnek.

„Vannak olyan dolgok, amelyek miatt a puszta létezésünkért aggódunk – mondta. – De remény nélkül egyre többen fognak elhagyni bennünket.”https://www.szabadeuropa.hu/a/a-szentfoldi-keresztenyek-szerint-egyre-tobb-tamadas-eri-oket-izraelben/32362102.html