Nincs elég ápoló, így egyre többször kötözik le a betegeket a kórházakban

Hiába kérte öt éve az alapvető jogok biztosa az egészségügyért felelős minisztert, hogy rendeletben szabályozza a betegekkel szemben alkalmazható korlátozó intézkedéseket, nem történt semmi az ügyben, így a TASZ egy hónapja újra az ombudsmanhoz fordult, írja az rtl.hu.

A TASZ jogásza, Takács Ádám a portálnak elmondta, hogy az alapvető jogok biztosa ugyan nem tudja kikényszeríteni azt, hogy a miniszter hozzon meg bizonyos döntéseket, de a nyilvánosságon keresztül nyomást tud gyakorolni, vagy ha azt látja, hogy a helyzet az érintettek alapjogait sérti, az Alkotmánybírósághoz is fordulhat.

Takács arról is beszélt, hogy a hozzájuk érkező megkeresések alapján úgy tűnik, a kórházi személyzet hiánya miatt egyre gyakoribbak azok az esetek, amikor a betegeket lekötözik, mert nem tudnak megfelelően odafigyelni rájuk.

Több hozzátartozó pedig arról számolt be a szervezetnek, hogy nemcsak lekötözve,hanem kiszáradva találtak rá szeretteikre a kórházban, a személyzet ugyanis nem tudott rájuk nézni annyiszor, ahányszor indokolt lett volna, ők pedig nem tudták magukat megitatni.

Előfordult továbbá, hogy gerincbántalmakkal küzdő beteget szíjaztak le, de lekötöztek olyan beteget is, aki a kezelés visszautasításának jogával élve el akarta hagyni a kórházat, de a kapuból visszafordították.

Az alapvető jogok biztosának február 23-i keltezéssel megküldött levélre a TASZ mostanáig nem kapott választ. Az rtl.hu megkeresésére az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala azt válaszolta, hogy állampolgári panaszbeadvány nyomán folyamatban van az ügy, de nem adhatnak előzetesen tájékoztatást arról, hogy mi lesz az eljárás eredménye és milyen intézkedést tesz az ombudsman.