„Ki kell hogy mondjuk: az Országos Mentőszolgálat az alapfeladatát, a mentést nem tudja biztosítani a fővárosban”

„Ki kell hogy mondjuk: az Országos Mentőszolgálat az alapfeladatát, a mentést nem tudja biztosítani a fővárosban. Ennek az egyik ékes bizonyítéka, hogy több 10 éve vezényelnek fel egységeket az egész országból azért, hogy a budapesti mentést valamilyen szinten megerősítsék” – jelentette ki a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke az RTL Híradójának. Lengyel Tibor szerint a probléma fő oka, hogy kevés a szakember a rendszerben, és azok sincsenek megfizetve. Az RTL Híradója felidézett egy március végi budapesti esetet: az utcán lett rosszul egy idős férfi, járókelők hívtak hozzá mentőt. Egyikük elmondta, hogy

„körülbelül 20 perc telt el az első hívás után, amikor újra megpróbáltuk felhívni a mentőket. Meglepő módon a budapesti hívásunkat Békéscsabán vették fel. Nem nagyon tudtunk ezzel a helyzettel mit kezdeni. Ők is kicsit tájékozatlanok voltak és akkor megijed az ember.”

A második hívást követően bő tíz percet kellett várni, míg a helyszínre ért a mentő. Az RTL megkeresésére a mentőszolgálat annyit reagált a konkrét esetre, hogy

a sürgősség szakmai meghatározása egyes esetekben eltérhet a helyszínen tartózkodók, az esetet bejelentő laikusok szubjektív véleményétől.

Hiába várt órákig, nem érkezett segítség, mesélte egy koronavírusos férfi. Egyre nehezebben lélegzett, végül háziorvosa tanácsára hívott mentőt. Több mint két órát várt, nem jött érte senki. Ekkor újra felhívta a mentőszolgálatot.

„Egy úriember vette fel aki azt mondta, hogy Nyíregyháza, jó napot kívánok. Meglepődtem és mondtam, hogy úton van hozzám egy mentő, mit tud róla, mikor fog megérkezni? Megnézte és mondta, hogy még el sem küldték hozzám”

– mondta. Végül jelezte: ne is küldjenek érte autót, egy barátja beviszi a kórházba.