Mennyi információra van szüksége egy kisvárosi nyomozónak ahhoz, hogy egy unokázós bűnügyet leállítson
KICSELEZTE AZ UNOKÁZÓT
Mennyi információra van szüksége egy kisvárosi nyomozónak ahhoz, hogy egy unokázós bűnügyet leállítson, és minden kicsalt értéket visszaszerezzen? Durbák Zoltán zászlósnak ehhez elegendő volt egyetlen információ.
Középkorú férfit kapcsolt a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságra a segélyhívó diszpécsere, aki elmondta, édesanyja csalás áldozatává vált. A nyugdíjas nő 2 millió forint értékben tett pénzt és arany ékszereket egy füles táskába, mielőtt az utasításnak megfelelően kiakasztotta a családi ház kapujára.
– A táska elvitelét a nő a ház ablakán keresztül figyelte, de olyan idegállapotban volt, hogy csupán arra emlékezett, sötét színű kocsi állt meg a porta előtt, és egy átlagos kinézetű férfi szállt ki belőle. Nem tudott róla személyleírást adni. Ehhez jött, hogy ebben az utcában egyik ingatlanon sincs biztonsági kamera. Innen indultunk – kezdte a Mezőkeresztesi Rendőrőrs nyomozója, és rögtön hozzátette: – Tudni kell rólam, hogy autóbolond vagyok, ami zsaruvérrel kombinálva azt jelenti, hogy itt, Kövesden mindenkiről tudom, milyen kocsija van.
Ez a történet szempontjából valóban lényeges.
– Épp az áldozat fiával beszélgettem az ügyről, amikor felhívta őt a szomszédja, hogy elmondja neki, amikor nemrég eljött otthonról, egy taxit látott befordulni az utcába. Azért telefonált, mert akkor jutott el hozzá a hír, hogy a rendőrök mindenkit arról kérdeznek, láttak-e ott egy sötét színű kocsit – emlékezett vissza Durbák Zoltán. – Nekem ennyi információ elég is volt, mert tudom, hogy a járásban csak négy taxi van, és ezek közül csak az egyik sötét színű, egy A6-os Audi. Tudtam, kié, és rögtön hívtam. Nem vette fel, de mivel azt is tudtam, hol lakik, elmentem hozzá. A fia volt otthon, aki azzal fogadott: „Anyáék elmentek dolgozni.” Visszakérdeztem: „Szlovákiába mentek?” Csodálkozva mondta: „Ezt meg honnan tudod?” Elkértem a mobilját, és azzal hívtam fel a szüleit. Nem vették fel, de fél percen belül jelentkeztek. Miután elmondtam nekik, mi történt, rákérdeztem, hogy a táska hol van. „Most tettük be egy tornaljai társasház lépcsőházába” – jött a válasz. „Látod a táskát?” – kérdeztem. „Igen, látom” – mondta. „És látsz magad körül olyan embert, aki veszélyt jelenthet rád?” – tettem fel az újabb kérdést. „Nem. Nincs itt senki” – válaszolta. „Akkor menj vissza, kapd fel a táskát, és tipli! Bárki telefonál, nem állhatsz meg a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságig!”
A taxis teljesítette a nyomozó utasításait, és a csaló kisvártatva telefonált is neki, hogy számonkérje, miért nem teljesítette, amivel megbízta.
– Azzal akart a sofőrre nyomást gyakorolni, hogy rögtön feljelenti. Szerencsére a taxis ismeri az egyik volt kollégámat, és fel is hívta. Így tudta meg, hogy mindenben az én utasításaimat kell követnie. Kérésünkre az Encsi Rendőrkapitányság járőrei az országhatártól kísérték a taxit – magyarázta Durbák Zoltán, aki abból sejtette, hogy Szlovákiába ment a futárfuvar, mert már találkoztak hasonló elkövetői magatartással. – Adott helyzetben a vagyonvisszaszerzésre koncentráltam, és szerencsém volt, hogy az áldozat fia meglátogatta az édesanyját, és a hírek gyorsan terjednek a matyóvárosban, illetve a szomszéd látta a taxit. De az is mázli volt, hogy a futárpár fiát otthon találtam, és még időben sikerült a szüleivel beszélnem. Minden klappolt, illetve ahogy Szemán alezredes mondta, annak van szerencséje, aki megy utána.
Az agilis nyomozó Árki Zsolt alezredessel, a kapitányság ügyeletes parancsnokával várta a visszarendelt futárt.
– Tanúként hallgattuk meg a taxisofőrt, aki felidézte, hogy a brit mobilszámról telefonáló, magyarul beszélő ügyfél azt mondta neki, Szlovákiában dolgozik, és mezőkövesdi édesanyja összekészített neki egy csomagot, és kitette a háza kapujára. Azt kellene elhoznia – vázolta a nyomozó, és hozzátette, mielőtt megkezdték az elemző-értékelő munkát, megkérte a helyi taxisokat, hogy külföldre rendelt csomagok szállításakor egyeztessenek a bűnügyi osztállyal. – Megható pillanat volt, amikor az áldozat ellenőrizte a táska tartalmát, és a fia látta, hogy édesanyja minden vagyonát beletette, és még marhacsontot is csomagolt neki. Erről a nő azt mondta, hogy miután a magát rendőrnek kiadó csaló közölte vele, börtönbe került a gyereke, annyira aggódott, hogy azt gondolta, ebből tudna magának levest főzni.
SZ. Z. J.
FOTÓ: FRANCZ ILONA, RENDŐRSÉG