Miközben a Bükk-fennsíkon kemény fagyok voltak hajnalban

Dermesztő fagy éjjel, nyárias idő nappal, normális?

Miközben a Bükk-fennsíkon kemény fagyok voltak hajnalban, addig az ország középső részén +25 fok körül alakult a nappali középérték.

Nyitókép: Getty Images

Keddre virradóan a Bükk-fennsík igazán zord éjszakának adott otthont. A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének mérései szerint a Mohos-töbörben -11 fokig hűlt le a levegő hajnalban – írja az időkép.

A lehűlés oka egy Kelet-Európa fölött kiépült anticiklon, melynek déli oldalán hideg-száraz légtömeg áramlott be északkelet felől a Kárpát-medencébe. A Bükk-fennsíkon elállt a szél, és kitisztult az ég. Mindez pedig hozzájárult a jó kisugárzási körülményekhez és a hőmérsékleti inverzió kialakulásához.

A Bükk-fennsíkot sajátos földrajzi és klimatikus viszonyok jellemzik. A fennsík magas fekvése (800-900 méter) és zártsága miatt gyakran alakulnak ki itt jelentős hőmérsékleti inverziók, különösen a töbrökben, ahol a hideg levegő összegyűlik. Az éjszakai kisugárzás erős, ami extrém hideg hőmérsékletekhez vezethet, olykor nyáron is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet.

Fotó. Archív