Usgyi, csöcsrázó, mogyorótörő, kockakerekű meg Becsó
File written by Adobe Photoshop? 5.0
Bő két évtizede, 2002-ben még modern intercity járatokkal hitegette a nógrádi választókat Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, de ma már egyértelmű: az ország utolsó nem villamosított, kétvágányú vasúti vonalszakasza lassú pusztulásra van ítélve.
Nógrád az egyetlen megye, ahol nincs intercity, de még közvetlen járat sincs Budapestre.
A magyar színvonalon „normálisnak” számító szerelvényeket 2006-ban először orosz gyártmányú “Uzsgyi” motorvonatokra, majd 2020 végén a főváros környékéről kiszuperált kocsikra, végül 2021 nyarán még elavultabb Bz motorvonatokra cserélték. A vasútrajongók körében csöcsrázónak, mogyorótörőnek és kockakerekűnek (forrás: wikipédia) becézett típus gyártása 1986-ban befejeződött, megbízhatatlansága miatt ma már gyakorlatilag csak itt közlekedik ez a vasúttörténeti kuriózum.
Időközben 2011-ben a Szlovákiával és Lengyelországgal kapcsolatot teremtő nemzetközi személyforgalom is teljesen megszűnt.
Az 1998-tól a parlamentben ülő Becsó szerint a „kommunisták” miatt nem sikerült Nógrád megye legfontosabb vasútvonalának a korszerűsítése. Bár képviselősége idejének nagyobb részében a Fidesz volt kormányon.
Az évek során a helyiek több petíciót indítottak, mert több száz iskolába és munkába járó ember megy ki minden reggel úgy az állomásra, hogy megtippelni se tudja, jön-e majd vonat, kell-e szaladni a helyettesítő busz megállójához, ne adj’ isten még az se fog indulni aznap. Ezekre szinte minden héten van példa.
Ezen a hétvégén volt pótlóbusz, csak épp nem állt meg a helyettesített vonat kisebb állomásain. A MÁV oldalán sokan reklamáltak, pedig ez amolyan nógrádi intercity járat volt.