Borsodi rabszolgatartók

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen emberkereskedelem, kényszermunka bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt.

A vádirat szerint az egymással hozzátartozói viszonyban lévő vádlottak egy borsodi kistelepülésen 2018. elejétől 2020. február végéig egy jövedelem nélküli, rossz egészségi állapotban lévő férfit az általuk működtetett fatelepen, tüzelőanyag-kereskedésben, illetőleg vegyesboltban végzendő nehéz fizikai munkára bírták rá, ha már nem bírt dolgozni, akkor megfenyegették, fizetségként ételt, napi két liter bort adtak. Ezen időszakban az alkalmi munkavégzésért 7-10 ezer forint ellenérték járt, a vádlottak ezt nem fizették ki, így közösen, összesen több mint 5 millió forint összegű jogtalan előnyt szereztek.

Tízmillós haszon

2018. végétől 2021. április végéig egy, a településen lakó hat fős, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező családot kiszolgáltatott helyzetükkel visszaélve, vállalkozásaikban nehéz fizikai munkavégzésre bírtak rá, miután a házuk lakhatatlanná vált, elköltöztették őket és az egyik vádlott bérleti díjat szedett tőlük. Amikor a család férfi tagja megtagadta a munkavégzést, megkeresték, a munkahelyre vitték és bántalmazással bírták rá a munkavégzésre. Fizetségként a családtagoknak a napi szükségleteiket épp hogy kielégítő ételt és italt, valamint ruházatot adtak, ritkán, minimális pénzbeli juttatást. Az alkalmi munkáért napi 7-10 ezer forintot kellett volna fizetni, a vádlottak azonban készpénzt nem adtak számukra, és legalább heti Öt munkanappal számolva összesen 36 millió forint összegű jogtalan előnyt szereztek.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő két férfi és a bűnügyi felügyelet alatt álló nő vádlottal szemben – akik közül az egyik férfi vádlott büntetett előéletű, míg vádlott társai büntetlenek – fegyházbüntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, valamint vagyonelkobzást indítványozott.