Tokaj-Hegyalja idén is felülreprezentálja magát a TOP50-be bekerült borászok között

Legutóbb Bodó Judit nyerte el a rangos elismerést vármegyénkből 2021-ben

Fotós: Bujdos Tibor

Hamarosan kiderül, kik lesznek a döntősök, illetve ki lesz a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borásza közül idén a Borászok Borásza. Ez az elismerés a Kárpát-medence legjobb borászait díjazza. Egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről évre. A Borászok Borászát gondozó Vinum Praemium Alapítvány emellett kifejezett célként tűzte ki a jövő biztosítását a fiatal borászok támogatása révén (Jövő Borásza ösztöndíj), a magyar borkultúra ápolását és az azért tevékenykedő civil teljesítmények díjazását is.

A Borászok Borásza díj korábbi győztesei meghozták döntésüket, és összeállították a Kárpát-medence 50 legjobb borászának, azaz a díj jelöltjeinek 2023-as listáját. A döntés joga mostantól az ő kezükben van, hogy egy-egy szavazatukkal megválasszák maguk közül az új Borászok Borászát. A szokott módon előbb a legtöbb öt szavazatot kapó nevét hozzák majd nyilvánosságra és közülük kerül ki az, aki idén megkapja az elismerést.

A 2023-as díjra esélyes TOP50-ben ezúttal 11 Tokaj-hegyaljai borász képviseli a borvidéket, ami az egyik legmagasabb szám, két évvel ezelőtt volt ugyancsak 11 vármegyénkbeli borász a legjobb ötvenben. Tokaj-Hegyalját, és így a vármegyénket ezúttal Árvay JánosBalassa IstvánBárdos SaroltaBarta KárolyHomonna AttilaMakai GergelyMészáros LászlóMolnár Péter, Ifj. Szepsy IstvánSzilágyi László és Wille-Baumkauff Márta képviseli.

Mint ismert az eddigi 16 elismerésből is jelentősen kivette a részét Tokaj-Hegyalja. 2007-ben rögtön az első Borászok Borásza Demeter Zoltán volt, 2009-ben Szepsy István, 2014-ben Berecz Stéphanie, 2016-ban Bacsó András, 2020-ban Áts Károly, 2021-ben pedig Bodó Judit nyerte el a rangos díjat.

boon.hu