A magyar fogyasztók nagyon elutasítók egyelőre a rovarfehérjékkel

A közvetlenül rovart tartalmazó ételeket péntektől már kötelező megjelölni

A rovarfehérje-gyártás legfontosabb célcsoportja egyelőre nem mi vagyunk, hanem az állatok. A számukra készült takarmány tartalmazhat rovarokat, közvetve tehát mi is fogyaszthatunk így rovarfehérjét. De rá kell-e írni a csomagolásra?

Péntektől, azaz március 24-étől hatályos az Agrárminisztérium rovarfehérje-rendelete. Eszerint ha rovart, vagy annak lárváját tartalmaz az étel, legalább a termék megnevezéséhez használt betűmérettel fel kell tüntetni a csomagoláson, hogy

„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”

A rendelet azonban nem vonatkozik a rovart, vagy annak lárváját fogyasztó állatokból készült élelmiszerekre – tudta meg a Forbes.hu. A Nébih lapunknak elmondta: nem is fogják ilyen módon kibővíteni a rendeletet.

A feldolgozott rovarfehérje takarmányként is alkalmazható sertések és baromfik számára (sőt ,egyelőre ez a rovarfehérjék nagy piaca). A takarmány-előállító üzemeknek azonban engedélyt kell kérnie ahhoz, hogy rovarokat is felhasználjon, a takarmányok címkéjén pedig kötelező megjelölni, hogy rovarfehérjét tartalmaznak. Úgy tűnik, a Nébih itt húzta meg a határt.

Igaz, a rendelet kibővítésére most nem is lenne szükség. „Magyarországon eddig egyetlen takarmány-előállító vállalkozás sem kért engedélyt arra, hogy rovarfehérje felhasználásával állítson elő takarmányt” – mondta lapunknak a Nébih. A hivatal rendszeresen ellenőrzi az állati takarmányok összetevőjét, és nem találkoztak olyannal, hogy egy előállító trükközött volna a rovarfehérjével.

Ami az engedélyeket illeti: ebben hamarosan változás jöhet, hiszen több magyar cég is piacra lépett. Sőt, az állateledel-gyártásban is fontos alapanyag lehet, ezen a területen is van már ígéretes magyar cég. A témával foglalkozó legutóbbi felmérés szerint a magyar fogyasztók nagyon elutasítók egyelőre a rovarfehérjékkel.https://forbes.hu/uzlet/rovarfeherje-sertes-baromfi-hus-elelmiszer-nebih/?utm_source=Forbes+Espresso+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=f4bcf32466-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_24&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-f4bcf32466-56945581&ct=t(N_COPY_24)