„Orbán kijelentései elfogadhatatlanok egy európai és toleráns Romániában” – fakadt ki egy román képviselő
Alexandru Muraru rasszizmussal és etnikai alapon történő gyűlöletkeltéssel vádolja a magyar miniszterelnököt.

Alexandru Muraru PNL-képviselő fellebbezést nyújtott be az iaşi-i fellebbviteli bíróságon a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azon döntése ellen, hogy nem szankcionálja Orbán Viktort a tusnádfürdői nyári egyetemen tett „rasszista és idegengyűlölő kijelentései miatt” – számolt be a digi24.ro portálja.

„A román igazságszolgáltatásnak lehetősége van arra, hogy az első európai bíróságként elítélje egy uniós tagállam vezetőjét, Orbán Viktort rasszista kijelentések és etnikai alapon történő gyűlöletkeltés miatt. Emellett ez a döntés példaként szolgálhat más uniós tagállamok számára, megmutatva, hogy nem tűrhetjük el a diszkrimináció semmilyen formáját, és fel kell vennünk a harcot a rasszizmus és a gyűlöletbeszéd ellen” – fogalmazott Muraru a sajtóközleményben.

Mint ismert, Orbán Viktor a tusványosi beszédében a migráció kapcsán kifejtette, hogy az kettéválasztja Európát, a poszt-nyugatra és a közép-európaiakra. A miniszterelnök szerint az internacionalista baloldal csele, hogy Európában eleve kevert népesség él. Orbán azt mondta, ez szemfényvesztés. Van, ahol európai és Európán kívüli népek keverednek, és van ahol európai népek keverednek, mint például a Kárpát-medencében. „Mi nem vagyunk kevert fajúak” – mondta, és nem is akarunk azok lenni.

„Orbán Viktor nem bírságolható”

2022 augusztusában Alexandru Muraru a CNCD elé utalta az ügyet, és kérte, hogy Orbán Viktort szankcionálják rasszista és idegengyűlölő kijelentései miatt. Muraru szerint a „faji tisztaságra” felszólító kijelentések elfogadhatatlanok egy európai és toleráns Romániában. Ezt követően az NCCD plenáris ülése úgy döntött, hogy

Orbán Viktor nem bírságolható, mivel a magyar kormány miniszterelnökeként diplomáciai mentességet élvez.

„Elfogadhatatlan, hogy egy olyan hivatalos szerv, mint a CNCD, indokolatlan indokokkal magyarázza egy Orbán Viktor rangú politikai vezető rasszista és homofób kijelentései miatt tett panasz elutasítását. Ez a döntés sérti az alkotmányt és veszélyezteti a szabad és demokratikus társadalom alapvető értékeit” – reagált a döntésre Alexandru Muraru.

Nyitókép: Facebook