Miskolc. Valamennyi zöld rendszámos autó ingyenes parkolását meg akarta szüntetni a városvezetés

A sebtében visszavont parkolási díjemelésről szóló tervezet része volt az a javaslat, hogy szűnjön meg a kizárólag elektromos járművek számára (is) a díjmentes parkolás Miskolc valamennyi fizető parkolóhelyén. Az indoklás az volt, hogy túl sok a teljes egészében elektromos meghajtású jármű a városban. A díjmentes parkoláshoz regisztrálni kell az autótulajdonosnak elektromos járművét és ez alapján válik jogosulttá az ingyenes parkolásra. Mint megtudtuk, ezernél többen éltek a lehetőséggel és az városvezetés meglátása szerint ez túl nagy szám, ekkora parkolási bevételről nem mondhat le a város még a környezetkímélő járművek javára sem.

A hibridek már tavaly megkapták a magukét

A dolog előzménye az, hogy az említett parkolási rendelet tavaly nyári módosítása nyomán 2022. augusztusától már szigorítottak az ingyenes parkolás lehetőségein. Tudni illik addig valamennyi zöld rendszámos jármű számára fennállt Miskolcon – csakúgy, mint több más magyarországi városban – ez a lehetőség. A szigorítás lényege az volt, hogy a zöld rendszámosok közül csak azok parkolhattak ingyen tavaly augusztust követően, amelyek teljesen elektromosak, tehát a hibrid autók számára ez a lehetőség megszűnt.

A témáról tárgyaló közgyűlési ülésen a képviselők értetlenségüknek adtak hangot, mondván, a hibrid autók többsége is olyan, hogy több tíz kilométert képes elektromos hajtással megtenni, azaz nem szennyezik a város levegőjét.

Ilyen előzmények után került bele a március 2-án végülis nem tárgyalt rendeletmódosításba az, hogy immár valamennyi zöld rendszámú autó számára megszűnne az ingyenesség.

Sokan ismét csak értetlenségüknek adtak hangot, hogy így miként érvényesülnek a zöld város ismérvei Miskolcon, ha környezetbarát járművel járókat sújtják intézkedésekkel.https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2023/03/miskolc-az-is-baj-ha-sok-az-elektromos-auto