Miskolc. Az avasi kilátó pusztulása és az álhírek

Az avasi kilátó pusztulása és az álhírek

Dudujka Pál cikke

 

Már öt napja, hogy elpusztult Miskolc szimbóluma, az Avasi kilátó. Azóta a kommunista irányítású rádió és az újság egyöntetűen terjeszti a hírt, miszerint „ellenforradalmárok” gyújtották fel. Van azonban ezzel egy kis gond. Szem- és fültanúk szerint nem a szabadságért küzdő forradalmárok, hanem a megszálló szovjetek voltak az elkövetők.

Egy héttel ezelőtt tüntetésektől és lövöldözésektől volt hangos a város. December 9-én a nők vonultak fel, másnap a belvárosban alakult ki tüntetés, amelyet szovjet tűzerő próbált elnyomni. Ropogtak a fegyverek és a harc mindkét oldalon több áldozatot követelt, egyszerű járókelők estek össze holtan szovjet golyóval a testükben, de magyar karhatalmista és szovjet katona is életét vesztette az értelmetlen lövöldözésben. Szimbolikus, hogy december 11-én elpusztult Miskolc jelképe, az 1934-ben felépített Avasi kilátó is. Szemtanúk egyöntetűen vallják: egy szovjet tank lövedéke pusztította el a fából készült építményt. Ezt azonban a hatalomba visszatérő kommunisták persze nem vallhatják be, nem mondhatják, hogy baráti szovjet tűzerő végzett a miskolciak szeretett kilátójával. Kellett hát egy hazugság, amivel elfedhetik a bűnöst, kitaláltak tehát egy sztorit az ellenforradalmárokról, akik szándékosan gyújtották fel a kilátót.

fullsizerender

A hazugság terjesztéséhez természetesen minden lehetőséget megragadnak, erről harsog a rádió, utal cikkeiben az Észak-Magyarország, amely egy külön írást is szentelt az álhírnek. Elmondásuk szerint egy 18-20 éves fiatalemberekből álló, nemzeti karszalagos fegyveres csoport volt az elkövető, amely az eset után a mindszenti templomnál járókelőket és gépkocsikat igazoltatott. A nyilvánvalóan nemzetőrökre utaló cikk szerint a fiatalok benzinnel locsolták le a Kilátó falait, mielőtt felgyújtották volna. A kommunista propagandagyárnak reagálnia kellett arra is, hogy a köznép ágyúlövedékről beszél, ezért egy állítólagos fültanút „szólaltattak” meg, aki cáfolta a városban terjedő híreket: „mi arra gondoltunk, hogy ágyúlövedék érte, mivel azelőtt nemrégen ágyúlövést hallottunk, de a szomszédok megcáfolták. Azt mondták, lehetetlen, mert a nyomda előtt álló harckocsi a házaktól nem tudott az Avas irányába lőni. Ezt csak emberek tehették, hogy rémületben tartsák a város lakóit.”

Való igaz, hogy a nyomda előtt megálló tank nem adhatta el a lövést. Csak hát a jó újságíró hallgatott arról, hogy bizony volt egy másik tank is, amely a Napsugár (régi miskolciaknak Piva) cukrászda előtt állt meg. Ez a szovjet harckocsi a környéken lakók elmondása szerint két, vagy három lövést adott le. A lövegek a Széchenyi utca 40. számú ház keleti homlokzatának emeleti részébe és tetőszerkezetébe fúródtak hatalmas rombolást okozva. A házban három család is lakott, de Istennek hála senki sem sérült, vagy halt meg. Tragédia azonban így is történt. Az utolsó szovjet lövedék elsüvített a leomló tető felett és megsemmisítette az Avasi kilátót. A sötét égbolton a fáklyaszerűen égő kilátó félelmetes látvány volt. Egyesek úgy tartják, hogy gyújtólövedék okozta a tüzet, mások szerint a kilátó földszintjén lévő nagy mennyiségű szalma kapott lángra, amelyet a tűzoltómegfigyelők pihenés céljából hordtak oda maguknak. Bárhogy is történt, a kilátó teljesen leégett, csak a betonból készült csigalépcsője, mint szomorú csontváz tornyosul már a város felett.

És hogy miért történt mindez? Miért kezdett lőni a tank? Egy önjelölt besúgótól származó téves információ miatt.https://bomie.hu/az-avasi-kilato-pusztulasa-es-az-alhirek/

1956 Dudujka Pál cikke