Josef Rozowitz pedig azok közé a zsidó kereskedők közé tartozott, akik az ekkor még nem kiépült hírszerzés feladatát látták el. A nap
Az 1848-49-ben a magyarok szabadságáért küzdők között rengeteg zsidó is harcolt. Körülbelül húszezren vállaltak aktív szerepet, közhonvédként, hadnagyként vagy éppen orvosként. A zsidó nemzetőrök erényeit maga Görgey is levélben méltatta, a szabadságharc zsidó hősei sok területen ténykedtek, szerepükről mégis kevés szó esik.
Korányi Frigyes orvostanhalgatóként segítette a szabadságharcot, amiért diplomája megszerzése után sem Bécsben, sem Budapesten nem kezdhetett praxist.
Holländer Leó két fiával együtt lépett hadba, élelmezési, ruházási és elhelyezési ügyeiért felelt és a honvédelmi minisztérium gazdászati osztályának irányítója volt. Főhadbiztossá maga Kossuth nevezte ki.
Josef Rozowitz pedig azok közé a zsidó kereskedők közé tartozott, akik az ekkor még nem kiépült hírszerzés feladatát látták el. A szabadságharc alatt 4 társát is bevonta, hogy az osztrák katonák közé vegyülve és Jellasics táborát kémlelve szerezzen információt a magyarok számára.