Vigyázat nem ehető. Nagypénteken nyit a Tisza-tó tulipánkertje, a TulipGarden Tisza-tó
Április 7-én nyitja meg kapuit a Tisza-tó tulipánkertje, a Tulip Garden Tisza-tó, ahol 150 ezer különböző színű virág várja majd a betérőket. Tóth Diánát, a kert gazdáját kérdeztük az idei tervekről és programokról magazinunk tavaszi lapszámában, amit az aktuális infókkal egészítettünk ki.

Tóth Diána, a TulipGarden Tisza-tó megálmodója 2023-ban is rengeteg tervvel és újdonsággal készül a szezonra: nagyobb lesz a bemutatókert, több tulipánt lehet majd megcsodálni és sok-sok programmal is várja majd a betérőket az Abádszalók és Kunhegyes között megtalálható területen. Autóval Abádszalóktól 4 kilométer Kunhegyes felé haladva.

2023-ban már harmadik szezonját kezdi meg a TulipGarden Tisza-tó, amely Abádszalók és Kunhegyes között, egy régi major területén helyezkedik el. A gazdálkodó 2021-ben nyitotta meg először látványkertjét, ahol mintegy 50.000 virághagymából bontották ki szirmukat a tulipánok és a nárciszok. Ahogy az lenni szokott, minden évben egyre több és több különleges tulipánt ültetnek el.

– Az első évben, 2021-ben 50.000 virághagymával indítottunk, a következő évben már 120.000-t ültettünk el, idén pedig több mint 155.000-re emeltük a számukat. Kimondani is nagyon sok! – mesélte lapunknak Dia.

Tóth Diána tiszagyendai származású mezőgazdász, növényorvos, aki már 15 éve szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Az elmúlt években összekötötte a mezőgazdaságot a vendéglátással és a turizmussal, így az érdeklődők egy olyan környezetben kapcsolódhatnak ki, ahol nem mindennapi élményekkel találkoznak: ilyen a traktorvezetés, a tulipánkert megismerése, vagy éppen a kukoricalabirintus. Szívügye a mezőgazdasági folyamatok megismertetése, így blogján és közösségi média felületein mutatja be a vidéki élet pillanatait és lehetőségeit. Úgy tartja, hogy nem ő választotta a vidéket, hanem a vidék választotta őt.

– Minden lehetőséget kihasználtunk az ültetésre, úgyhogy idén még az épületek között is lesznek virágok. Két bemutatókertben közel 95 fajta várja a vendégeket kizárólag megtekintésre, ahol csak fotózásra lesz lehetőség. Nem kell azonban csüggedni, hiszen a kertben ezen felül még 155 ezer tulipán várja, hogy leszedjék őket és a családok otthonába melegséget hozzanak – mondta. A tulipánok, jácintok, nárciszok egytől-egyik Hollandiából érkeztek a kertbe.

Otthonra is lehet vinni a Tisza-tavi tulipánokból

Minden évben nagyon sokan szednek virágot, hogy aztán otthon gyönyörködhessenek bennük, ám olyanok is akadtak az elmúlt években, akik ültetni szerettek volna ezekből. A hagymák megvásárlására alapvetően ősszel van lehetőség, azonban az elmúlt tavaszi szezonunk alkalmával is olyan sokan érdeklődtek, hogy az idén limitált számban lehet majd hagymát vásárolni a bemutatókertben látható virágfajták közül.

– Érdekes volt számomra, hogy hiába a különleges tulipánok, a klasszikus piros és a sárga volt nagyon népszerű a látogatók körében, de a barackvirág, a fekete és a rózsaszín minden árnyalata is sláger volt. Akadt olyan látogató, aki csak a fehérből száz tulipánt vásárolt! Azt tapasztaltuk, hogy ezek a gyönyörű virágok minden szívet meglágyítanak.

A pompás virágokkal viszont érdemes vigyázni – az elmúlt időszakban igen nagy divat lett a virágok és a vadon termő növények elfogyasztása, konyhai célú felhasználása, de a tulipánnal érdemes óvatosnak lenni:

– A tulipánnak csak a szirmai ehetőek, a többi része mérgező. A kertünkben sem a vakondok, sem pedig a pockok nem bántják; azt gondolom, pontosan tudják mit szabad és mit nem. Aki szeretne tulipánszirmos csokoládét kóstolni, azt Szabó Istvánnál, az „Egy csepp Tisza-tó” csokoládé megalkotójánál teheti meg, aki csokoládéba álmodta virágainkat. – Természetesen, ezeket a csokikat is meg lehet találni a hétvégente megnredezésre kerülő kézműves vásárban, ahol több helyi termelő is várja a látogatókat portékáikkal, míg a gyerekek számára pedig különböző játékokkal is készülnek.

A Tisza-tavi tulipánmező nyitvatartása

– Hétfő kivétel már hétköznap is nyitva leszünk, hiszen tavaly rengetegen igényelték. Az idei nyitvatartásunk úgy fog alakulni, hogy kedd – szerda – csütörtök: 9:00 – 15:00 óra között, míg péntek – szombat – vasárnap: 9:00 órától – 17:00 óráig várjuk az érdeklődőket.
Mivel hétköznap is nyitva leszünk, várjuk az óvodás- és iskoláscsoportok látogatását is, és persze mindazokat, akik eddig nem jutottak el hozzánk. A nyitás tervezett időpontja az április 7. 9:00- tól 17:00-ig – mondta Diána.

A tulipánok áráról és a hely további részleteiről, mint a parkolásról, házirendről, megközelítésről az alábbi Facebook posztban érdemes informálódni és érdemes kvetni a TulipGarden Tisza-tó oldalát is, ahol az aktuális információk is megtalálhatóak.