A kiskorúak ne vehessenek korlátlanul energiaitalt, szeretné elérni a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak)

A kiskorúak ne vehessenek korlátlanul energiaitalt, szeretné elérni a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak). Ezeket a termékeket a jövőben kizárólag a nemzeti dohányboltokban lehessen kapni, ahová a törvény értelmében 18 év alattiak nem mehetnek be. A családszervezet hangsúlyozta: az energiaitalok a koffeintartalmuk miatt fizikailag és mentálisan is károsak a gyermekeknek, ráadásul függőséget okoznak, és a magas cukortartalom miatt az elhízás kockázatát is növelik.

Fotó: Csiba Gábor a megyei kórházigazgatója ezt már a 2000-es években kitalálta és propagálta. Csipsz adónak hívták, be is vezették

Vesekárosodás

– Egyetértek a Ficsak kezdeményezésével – jelentette ki dr. Török Lajos, miskolci, házi gyermekorvos. – Az energiaitalnak ugyanis olyan összetevői vannak, amelyek a fejlődő szervezetre károsak, főleg, ha nagy mennyiségben fogyasztja a gyerek. Léteznek magas fehérjetartalmú energiaitalok, amelyek kifejezetten károsak a vese működésére. A magas koffeintartalom pedig különböző idegrendszeri gondokat okozhat. Akár a mérgezésig is eljuthatnak a fiatalok, ha korlátlanul isszák az energiaitalt, mert gyakran nem érzik, hogy hol a határ. Tehát kifejezetten káros, ha nincs kontroll. Reggel isznak egyet, aztán el is felejtik, isznak egyet később, aztán amikor edzésre mennek, bedobnak még egyet. Úgy érzik, jó hatással van rájuk, mert felspannolja őket, frissnek érzik magukat, azonban a szervezet közben károsodik. Volt már olyan betegem, akinek súlyos vesekárosodása lett az energiaital túlzott fogyasztásától és a különböző energiaporok használatától, amelyet a testépítő szalonokban vesznek a fiatalok. Komoly fejtörést okozott, mire kiderítettük, hogy mitől lett a tinédzsernek veseműködési zavara – idézte fel az esetet a gyermekgyógyász.

Magas cukortartalom

Hangsúlyozta: több energiaitalnak a cukortartalma is magas, ami szintén nem használ a szervezetnek. A koffeintől pedig a gyerekek felpörögnek, ami magatartási problémákat, tanulási és figyelemzavart, sőt mozgászavart is okozhat. De van olyan gyerek, akinél az energiaital épp ellenkező hatást vált ki.

boon.hu