Indiai nőket keresnek Magyarországra kamionsofőrnek, még jogsi sem kell

Sokkolta a hazai internetezőket a híráradat, miszerint indiai nőket keresnek Magyarországra kamionsofőrnek, még jogosítvánnyal sem kell rendelkezniük, mert a képzést is fizetik, ráadásul még a fizetés is magasnak hangzik. Mutatjuk a magyarázatot!

Információink szerint először az index.hu vette észre, hogy indiai nőket keres kamionsofőrnek Európába egy magyar cég, a dán Baton Transport hazai leányvállalata, a Baton Transport Hungary. A német Trans.info szaklap szerint első körben 25 indiai nőt keresnek, amolyan próbajelleggel, de amennyiben sikerrel járnak, a cég a következő 5 évben akár 800 indiai nőt is felvehet. A jogosítványszerzést is a munkaadó fizeti, aztán pedig napi kétszer 4,5 óra vezetésért a hó végén 1800 euró, tehát nagyjából 680 ezer forint járna az erre vállalkozó indiai nőknek.

A különböző hírportálok kommentmezejéből azonban kiderül, hogy rengeteg kérdés merül fel a fent olvasható információkkal kapcsolatban az átlagos magyar olvasó fejében. Ezekre próbálunk most választ adni, a saját tapasztalataink mellett valódi, magyar kamionosokat is kérdezve a témában. Először is a fizetés, amit az indiai nőknek kínálnak teljesen reális, sőt, talán még kicsit alacsony is ahhoz képest, amit egy magyar kamionsofőr kapna ezért a munkáért, ráadásul az ő jogosítványát is lenne cég, aki kifizeti, ha előre aláírnak néhány évet a cégnél. A legfontosabb kérdés viszont, hogy erre az egészre miért van szükség, a válasz pedig még az eddigieknél is egyszerűbb.

Azért, mert sem Magyarországon, sem pedig Európában nincs elég kamionsofőr.