Kassa felett találjuk a Kojsói-havas kárpáti hangulatú, fenyvesek által koronázott, majdnem tökéletes körpanorámát nyújtó csúcsát

Magyar emlékek és magashegyi hangulat egy lépésre a határtól

Kassa felett találjuk a Kojsói-havas kárpáti hangulatú, fenyvesek által koronázott, majdnem tökéletes körpanorámát nyújtó csúcsát. A szomszédos magaslat (Ida-havas) és az aljában álló Erika menedékház pedig nevében őrzi a magyar múltat.

SZÖVEG ÉS FOTÓ:
2021. DECEMBER 2.

Kevesen ismerik, hogy a Rozsnyói-hegység (Volovské vrchy) részének számító, Kassa határában induló Kassai-hegyeknek (Košické vrchy) a Kojsói-havas (Kojšovská hoľa) gyephavasában tetőző főgerince mennyire ideális túraterep, köszönhetően a menedékházak sűrű láncolatának, illetve annak, hogy maga a főcsúcs az országhatárhoz legközelebb eső, igazán kárpáti hangulatú „magashegy”.

Egykoron nagy turistaélet zajlott itt, amelynek egyik, mára meglehetősen átalakított mementója az Erika menedékház (Chata Erika). A ma már modern síszállóként üzemelő ház varázsa azonban valahol a régi, mivel a sípálya évek óta nem üzemel, ezért inkább a túrázók használják. Már aki eljut ide, a korabeli útikönyvek által „mohás, áfonyás, erikás” jelzővel leírt, oly közeli kárpáti hangulatba.

Gyephavas az országhatártól mindössze pár tíz kilométerre

A hegység fő attrakciója kétségkívül az 1246 méter magas főcsúcs. A szállóvendégek autóval is felhajthatnak az Erika házig, onnan pedig egy könnyed sétával elérhető a csúcs. De sokan a közeli, egykor bányászatáról híres Aranyida (Zlatá Idka) feletti sípályán kapaszkodnak fel az Ida-havas és a Kojsói-hegy közti nyeregbe, illetve utána a csúcsra, megebédelnek a házban, s lemennek.

Pedig az átlagosan 800-1200 méter magas gerincen való vándorlás kifejezetten élvezetes, és az utolsó nap kivételével könnyű gerinctúra, köszönhetően a turistáskodás aranykorában kiépült menedékház-hálózatnak. Kassáról indulva egy laza túrával érhető el ugyanis a Lajoška menedékház, onnan pedig mindössze 10 kilométer a Kojsói-hegy alatti Erika menedékház. A zömében lombos erdőkben, széles erdei utakon haladó gerincút leglátványosabb része a főcsúcs környékének magashegységi hangulata: a magányos fenyőkkel tarkított, áfonyás, „erikás” gyephavas valódi kárpáti hangulatot áraszt. Mivel a sípálya évek óta nem üzemel, a ház is rendre kiürül délutánra.https://www.turistamagazin.hu/hir/az-erika-menedekhaz-es-a-hazankhoz-legkozelebb-eso-gyephavas