Fém vagy bitumenes hullámlemez – Melyik a tartósabb?

 

 

A hullámlemez

 

A hullámlemez a modern építőipar egyik aduásza, hiszen olyan költséghatékony megoldást tud kínálni rengeteg építőipari kihívásra, amely esztétikus és környezetbarát is egyben.

 

Bitumenes vagy fém hullámlemez

 

A hullámlemez a klasszikus trapézlemez egyik fajtája, amely a trapézlemez határozott profiléleit, lágy, hullámszerű kanyarulatokkal váltja fel. A tetőfedő cserepek hullámaira emlékeztető profilja miatt a legtöbbször tetőfedőként alkalmazzák, de homlokzati burkolatként, födémként vagy kerítésként is megállja a helyét. A felhasználási céloktól függően különböző anyagból készült hullámlemezekből választhatunk. A fémből készült lemez horgonyzott, vagyis cinkkel felületkezelt acélból készül, így a szélsőséges időjárással is megbirkózik. A bitumenes hullámlemez szintén alkalmas tetőfedésre. A könnyen alakítható, tartós lemezt ma már formaldehidmentesen állítják elő, így újrahasznosítható termék. Amennyiben ez utóbbira esik választásunk, költséghatékony és környezetbarát megoldást is választunk, mivel a magas lágyuláspontú bitumen a csapadék mellett ellenáll a perzselő napsütésnek, a szél okozta károknak, a gombáknak és penészképződményeknek.

A fémlemez egyik oldalát általában műanyag bevonattal is ellátják, hogy minden klímafeltételnek megfeleljen. A hullámlemezek típusairól bővebben ITT olvashatsz.

 

A hullámlemez felhasználása

 

Kis önsúlyuk miatt könnyen felrakhatók, nem terhelik meg az alattuk lévő szerkezetet, nagyon nehezen szennyeződnek, illetve szennyeződés esetén könnyedén takaríthatók. Sokszor alkalmazzák őket a régi palatetők kiváltására, az azbesztmentes hullámlemez az egészségre káros anyagokat egyáltalán nem tartalmaz.

Burkolhatunk velük ipari és kereskedelmi létesítményeket, mezőgazdasági épületeket, de akár lakóépületeket is. Mivel felszerelésük függőleges irányban is lehetséges, tökéletesen alkalmasak homlokzatok vagy belső falak burkolására, melléképületek falburkolására és tetőfedésére.

A rövid gyártásidővel rendelkező hullámlemez hatékonyságát, szilárdságát, rugalmasságát a lemez vastagsága és a hullámok magassága befolyásolja. A felhasználási területtől függően kell kiválasztani a megfelelő méretet. Az S18 jelzésű lemez esetén az S a Szinuszt, vagyis a hullámot jelenti, a szám pedig, hogy 18 hullámprofil magassággal rendelkezik. Tetők esetében a nagyobb profillal rendelkező lemezt szokták javasolni a szakemberek, hiszen a mélyebb vályú könnyebben tereli a csapadékot, az olvadásnak indult hó a járatokba mélyebben bele tud feküdni.

 

Az esztétikus tető

 

Mivel egy ingatlan esetén kiemelten fontos a tető látványa, így a hullámlemezek számtalan színben érhetők el, a famintás természetes megjelenéstől elkezdve egészen az ezüst színűig.

A kis önsúlyú lemezek felrakása egyszerű. Felszerelésüket egy ügyes kezű, építésben jártas tulajdonos is meg tudja csinálni, de a profi kivitelezésért megéri szakembert bevonni.

Amennyiben pénztárcabarát, könnyen kivitelezhető, ugyanakkor modern és esztétikust megjelenést választana tetőjére vagy más építészeti kihívásra, a hullámlemezek tartós és környezetbarát megoldást jelentenek.