Egy 11 éves gyerek belehalt a madárinfluenzába Kambodzsában

Meghalt egy 11 éves kislány Kambodzsában, miután madárinfluenzával fertőződött meg – közölte a kambodzsai egészségügyi miniszter csütörtökön. 2014 óta ez volt az első eset az országban, hogy ember fertőződött meg a vírus H5N1 törzsével.

photo_camera Récéktől vesz ürülékmintát vesz egy állatorvos a karlsruhei állatkertben Fotó: ULI DECK/dpa Picture-Alliance via AFP

A gyereknél február 16-án azonosították a vírust, miután magas láza lett és köhögni kezdett. Amikor romlott az állapota, Phnom Penhbe szállították az országos gyermekkórházba, de szerdán sajnos meghalt. A lány egy természetvédelmi terület közelében élt, a hatóságok mintát vettek egy ott elhullott madárból.

2022 eleje óta a madárinfluenza világszerte számos farmon ütötte fel a fejét, az Állategészségügyi Világszervezet közlése szerint emiatt több mint 200 millió madár pusztult el vagy kellett leölni azóta. Az Egészségügyi Világszervezet azonban februárban jelezte, hogy a vírus átterjedhet emlősökre is, ugyanakkor azt mondták, hogy a megfertőződés kockázata embereknél alacsony.

A H5N1 vírustörzset 1996-ban azonosították először, de ezt ritkán kapták el emberek. A kambodzsai egészségügyi hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy ne érjenek elhullott vagy beteg állatokhoz és madarakhoz. (Guardian)