A lengyel miniszterelnök deputyinizálná Európát

Az Ukrajna elleni orosz invázió egyéves évfordulójára Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy ötpontos elemzést jelentetett meg, amit többek között a Hvg.hu is leközölt. Ebben Morawiecki – a magyar kormánnyal ellentétben – nem az uniós szankciókat okolta a gazdasági bajokért: „A mindannyiunkat sújtó energiaválság és globális infláció forrása Oroszország birodalmi agressziója. Ukrajna lerohanásának előzménye volt a Kreml 2021 júliusában és augusztusában folytatott erőszakos gázpolitikája. Akkoriban Putyin gázzal való zsarolása a gázárak emelkedéséhez vezetett az európai piacokon.”

Ehhez képest Orbán Viktor az évforduló napján azt fejtegette a közrádióban, hogy a szankciók nem egyszerűen rossz politikai döntések eredményei, hanem még az is felmerülhet, hogy az EU vezetése spekulandokkal (Soros Györgyöt külön említve) játszhatott össze.

photo_camera Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki Varsóban Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

De Morawiecki kitért az oroszokkal kötött európai alkukra is: „Számos európai kormány azt hitte, hogy rendes szerződéseket köthet Moszkvával. A szerződések az ördöggel kötött paktumoknak bizonyultak, a tétjük Európa lelke volt.” Ezért szerinte nem lehet visszatérni a szokásos ügymenethez, nem lehet normalizálni a kapcsolatokat „egy bűnös rendszerrel”. A megoldást abban látná, ha Európa az energiaszektor terén függetlenné válna Oroszországtól.

„A deputyinizáció, azaz a Putyin által létrehozott diktatórikus erőszakgépezethez fűződő kapcsolatok megszakítása elengedhetetlen feltétele Európa szuverenitásának.”