Lehó mondja:  Az első három nap rendkívül fontos

 Az első három nap rendkívül fontos a mentés szempontjából, mert ekkor még nagy a túlélés esélye. Öt napig még lehet találni túlélőket, csoda folytán akár még a tizedik napon is, de öt nap után rohamosan csökken a túlélés valószínűsége.

A mostani földrengésben az időjárási viszonyok miatt is nagyon rossz helyzetben vannak azok, akik a romok alatt rekedtek. Ezért fontos, hogy mihamarabb segítsünk. 1999-ben egy kislányt a földrengés után 82 órával sikerült élve megtalálnunk. Tehát amíg romok vannak és eltűnt embereket keresnek, addig folyamatosan kell dolgozni. Ez az önkéntesek dolga – hangsúlyozta Lehoczki László.

Forrás: Lehoczki László

Minden elszabadul

Hozzátette: sajnos a törököknek már nagy gyakorlatuk van abban, hogy összehangolják a különböző mentőegységek munkáját, mert a sok földrengés megedzette őket. A szervezetirányítás és műszaki szempontból felkészültek. Azonban ekkora horderejű pusztítást nem tudnak egyedül megoldani, ezért van szükség a nemzetközi segítségre. A kutatás mellett meg kell oldani a sebesültek orvosi ellátását, a fedél nélkül maradtak elszállásolását, lehetőleg biztonságos, fűtött helyen. Fontos a kommunikációs és rend fenntartása is, mert ilyenkor aztán minden elszabadul, fogalmazott Lehoczki László. boon.hu