Avas kilátó megújítási porojektje hamarosan megkezdődik, ezért bezár a benne működő kávézó. A búcsú apropóján szombat este Avas Kilátó Closing Party-t tartanak a kilátó kávézójában. ,,A következő időszakban itt már nem bulizhatunk többet, ezért egy záróbuli erejéig újra nyitjuk a táncparkettet. Várunk titeket a város tetején!”– olvasható a záróbuliról szóló Facebook-bejegyzésben.

Megőrizve korszerűsítés

Tehát ha minden a tervek szerint halad, nem sokáig lesz jelenlegi állapotában az avasi kilátó. A projekt célja, hogy „az épület karakteres, bejáratott és ismert jelképszerűségének megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató produktum jöjjön létre”. Az elképzelés szerint törekedni kell az eredeti megjelenés, a felületek, az anyagok, az arányok megtartására és visszaállítására.

A tervdokumentáció szerint az alagsori szinten a kivitelezőnek el kell végeznie a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül meg kell oldani a kilátó körüli járda szélesítését és felújítását.

A kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá akarják tenni szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését.

Teljesedjen ki a panoráma

A kilátó alatti rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező, közel 400 négyzetméteres területről alapjában véve kitűnő panoráma nyílik a városra. Az ide tervezett, árnyékolással ellátott sétány lehetőséget biztosít arra, hogy majdani a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.

A tervezett faszerkezetű árnyékolás a kilátóhoz illeszkedő, ugyanakkor modernebb formavilágú lesz. A kilátót övező körút és a Mendikás út csatlakozásánál régi, terméskőből épült lépcső található, rendkívül rossz állapotban. Elbontása után új szerkezetet építenek, mely a körút nyomvonalán öt, közel azonos geometriájú fellépővel és jó 2 méter szélességgel készül.

A körsétány mellett 9 alacsony fénypontmagasságú, úgynevezett pollerlámpát helyeznek el. A terület bútorozását, berendezését 7 paddal, 3 hulladékgyűjtővel és egy információs oszloppal oldják meg. A sétány mentén 430 alacsony és talajtakaró cserjét ültetnek ki.

Hódít a kockakő

A tervek szerint a kilátó projekthez csatlakozva az Avas belváros felőli aljában felszedik és újrarakják a kockakő burkolatot. A jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontják, és azok burkolatát is kockakőre cserélik.

A nyertes kivitelezőre vár a Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti rész megújítása is. A Palóczy-emlékmű körül és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni a munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit ki kell javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell helyreállítani. A Palóczy-emlékmű közvetlen környezetében a beton burkolatok és a nagyméretű lapok helyreállítását is el kell végezni.

Kapcsolódó videó: