Debrecen A szélvihar miatt nem tudott leszállni a Lufthansa. visszafordult Münchenbe: dühösek az utasok

Weisz György újságíró, a Blikk egykori munkatársa elmondta az ijesztő történetet: Münchenből repült Debrecenbe, ám a pilótának nem sikerült letennie a gépet. Ezután úgy döntöttek, Budapest felé veszik az irányt. Ám végül a budapesti landolás sem sikerült, ezért visszafordultak Münchenbe.

– Ma Münchenből 14 óra 55 perckor pontosan felszállt a LH1686 Lufthansa gépe, amelyen 70 utas utazott Debrecenbe. 16 óra 25 perckor kellett volna leszállnia a helyszínen. A menetrend szerint, 16 óra 20 perkor megláttuk a debreceni repülőtér kifutópályáját. 50 méterre lehettünk a talajtól, amikor a pilóta felkapta a gépet, majd közölte, hogy megpróbálja újra letenni. Ez nem sikerült. Azt mondták nekünk, hogy az időjárási viszonyok nem engedik meg, hogy Debrecenbe leszálljon a repülőgép, olyan hóvihar, illetve 80 km/h széllökések vannak a városban. Kértek tőlünk egy kis türelmet, megpróbálják Budapesten elintézni, hogy leszálljunk. Kis idő múlva közölték, hogy Budapest nem vállalja a leszállást, és nem is reszkírozzák meg, mert ha ott mégsem tudnunk leszállni, akkor nincs annyi üzemanyag, hogy visszamenjünk Münchenbe. Ezért azonnal vissza Münchenbe. A repülőgép 18 órakor leszállt Münchenben újra – mesélte Weisz György.

 A Fligftradar is mutatja, hogy a Lufthansa járata Debrecenből elrepült Budapest felé, majd ott sem szállt le, hanemvisszament NémetországbaA Fligftradar is mutatja, hogy a Lufthansa járata Debrecenből elrepült Budapest felé, majd ott sem szállt le, hanemvisszament Németországba

Újabb Wizz Air-botrány: kis híján csak egy nappal később értek haza az Abu-Dzabiban rekedt magyar utasok – A bőröndjeik azóta sincsenek meg

Debrecenben szintén 70 ember várta a már említett repülőgépet, amivel vissza szerettek volna jönni. Az utasok kétségbeestek és dühösek, ugyanis semmilyen tájékoztatást nem kaptak a légitársaságtól.

– A Lufthansa semmilyen tájékoztatást nem adott. Leszálltunk, most pedig itt vagyunk újra. Annyit segítettek, hogy 20 óra 30-kor indul egy nagyobb gép Münchenből Budapestre, arra sikerült helyet foglalni. Azt viszont, hogy hogyan jutnak el az emberek Debrecenbe, a Lufthansa lesz.rja. Adtak egy papírt, ha számlát szerzek taxiról, akkor talán elszámolják, illetve adtak egy vouchert annak, aki kért, hogy 15 euróért ehetsz-ihatsz még egy órát. Akinek pedig nincs hely, mert nem mindenkinek jutott, az holnap elmehet Budapestre. De hogy hol fog aludni, az eddig még nem derült ki. Az utasok semmilyen tájékoztatást erről nem kaptak. Elég nagy a felháborodás, a légitársaság azt mondja, ez vis maior, de ez nem vis maior, hiszen ők is tudták, hogy Debrecenben milyen rossz idő van – panaszolta György a Blikknek.

Azt is elmesélte, hogy a müncheni repülőtéren idősek és fiatalok is vannak. Egy fiatal fél éve nem látta a szüleit, és erre a hétvégére akart hazautazni, ami nem jött össze. Vannak, akik Debrecenből repültek volna tovább Temesvárra, de nekik sem jött össze a tervük. Olyan is akadt, akinek üzleti tárgyalása lett volna a BMW-nél, ám ez a légitársaság hibájából nem valósult meg.

– Itt nagyon sok ember fogja perelni pillanatokon belül a Lufthansát. Semmit nem mondanak, azt se tudjuk, hol vannak a csomagjaink. Nem mondanám, hogy pánik van, mérgesek. Elsősorban azért mérgesek, mert nem osztottak meg velünk mindent. A pilóta kommunikált a földi irányítóval, de egy szót nem kaptunk, csak annyit, hogy rossz az időjárás. Nem igaz, hogy 1,5 óra alatt nem lehetett volna elintézni azt, hogy mi lesz az utasokkal. El lehetett volna, hiszen ez a dolguk. Úgy búcsúzott el a stewardess, hogy érezzétek megint jól magatokat Münchenben – mesélte.

Kerestük Nagy Krisztinát, a Debrecen International Airport Kft. sajtóreferensét az eset kapcsán, aki készséggel elmesélte, mi okozta a fennakadást.

– A repülő a rossz látási viszonyok, illetve az erős hátszél miatt nem tudott leszállni a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren, ezért fordult vissza Németországba. A Debrecenben várakozó utasok jegyei automatikusan átfoglalásra kerültek a hétfői járatra. Akik számára azonban szükségszerű volt az utazás, az utaskezelési osztályon dolgozó kollégáink segítségével módosíthatták a foglalást, így ők már a holnapi napon elutazhatnak Münchenbe Budapestről – nyilatkozta Nagy Krisztina.

BLIKK DOSSZIÉmappaIDŐJÁRÁS