Jobboldali influenszerként adott elő Budapesten csütörtökön Jair Netanjahu, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia. A kormányközeli Mathias Corvinus Collegium 2. nemzetközi médiakonferenciájának vendégeként szerepelt egy panelbeszélgetésben, a téma a jobboldali közösségimédia-sikerek voltak. Jair Netanjahu podcaster-inlfuenszer mellett a beszélgetésben részt vett Kovács István Gergely, a szerintük nem, de a bíróság szerint mégis közpénzből működtetett Megafon alapítója is.

Azzal a jobboldali mantrával kezdte Jair Netanjahu, hogy „az egész nyugati világban, és kimondottan Izraelben elsöprő balodali, illetve liberális túlsúly van a hagyományos média, azaz a TV, rádió és újságok irányítása terén”, konzervatív hangok pedig alig jelennek meg, ezért az emberek vágynak a jobboldali megközelítésekre. (Az nem derül ki, hogy ezt a meglátását személyes tapasztalatain túl pontosan mi támasztja alá.)

Szerinte az online média korában az átlagos állampolgárok előtt „óriási lehetőség áll, hogy kitörjenek” ebből a helyzetből. Ezen a ponton hozta fel saját magát példaként az izraeli miniszterelnök fia, hiszen az országban már amúgy is jól ismerték, ezért úgy gondolta, a „jó cél érdekében” felhasználja az ismertségét, és 2018-ban belekezdett a politikai influenszerkedésbe.

Saját bevallása szerint nagyon szilárd politikai véleménye van, amit őszintén kimond, és ezért nőtt időről-időre a követőbázisa a közösségi médiában. Tavaly év végén például egy rádióműsorban azt mondta, hogy „államcsínyt” és „árulást” követnek el azok az ügyészek és rendőrök, akik apja újbóli, decemberi megválasztása után is folytatták a korrupciós pert Benjámin Netanjahuval szemben. Ezután a műsorban utalt arra, hogy az izraeli törvények szerint az árulásért halálbüntetés is kiszabható.

A panelbeszélgetés során előjött az is, hogy Magyarországot több ország antiszemitának minősítette a kormány Stop Soros! plakátkampánya miatt, amelyben a 2018-as menekülthullámmal kötötték össze a magyar zsidó származású milliárdost. Netanjahu erre azt válaszolta, hogy a sorosozás nem antiszemitizmus, mert a magyar származású milliárdos nagyon komoly károkat okoz „az egyedüli zsidó államnak”. Szerinte például azzal, hogy Izraelt felforgató zsidóellenes, anticionista és palesztinpárti nem kormányzati szerveket (NGO-kat) pénzzel.https://444.hu/2023/01/26/netanjahu-fia-az-mcc-vendegekent-mondta-el-hogy-szerinte-a-sorosozas-nem-antiszemitizmus