Hogy mekkora türhők, prosztók, tahók, parasztok, surmók, suttyók, bunkók ezek a vadászok

Az engedélyt a tiszaalpári önkormányzat megkapta, így tízzel tudják csökkenteni az Alpári Holt-Tisza hód állományát. A feladatot a helyi vadász egyesület kapta meg.

Vancsura István polgármester – aki maga is vadász – javasolta, hogy a kilőtt állatokat a vadászegyesület főzze meg, és aki enni akar belőle, az kóstolja meg. Tiszaalpáron az először kilőtt hódból pörköltet készítettek. Aki evett belőle azt mondta, hogy a húsa hasonlít a borjú, vagy a bárányéhoz.

Az állatok egyébként húsz harminc kiló súlyúak.

„Jótékonysági” vadászat volt az ország összes megyéjében

Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. 2019-ben alapult, azzal az ötlettel, hogy a vadászatot nemes társadalmi céllal kapcsolják össze. A vadászatok bevételeiből ugyanis milliós pénzösszegeket szeretnének gyermekgyógyászati célokra fordítani.

Az idei, december 27-én tartott rendezvényeken 50 ezer forintos belépési díjjal lehet részt venni. A befolyt összegből „hiánypótló orvosi eszközöket” vásárolnak majd a kiválasztott kórházak számára.

A cég szerint az elmúlt években 142 millió forintot sikerült adományozniuk, ebbe beleszámolták a cégalapítást megelőző hat év Fejér megyei pénzgyűjtést is, amely nem a jótékonysági vadászatból származik.

Ebben az évben nem csak a kórházakat, hanem a résztvevőket is jutalmazzák. A részvételi díjat befizetők között egy millió forint értékű vadászpuskát sorsolnak ki. A fegyvert a jótékonysági vadászat logója ékesíti.

Az állatvédő szervezetek nem tartják helyesnek, hogy az állatok lelövését összekapcsolják beteg gyerekek, kórházak támogatásával. A 24.hu felkeresésére a cég vezetője így válaszolt:

„A vadászat szükséges és létezik akkor is, ha az nem párosul jótékonysággal. Következésképpen a jótékonysági vadászat által nem kerül sem több, sem kevesebb vad elejtésre. Mi a vadászszenvedélyt kapcsoltuk össze a jótékonysággal” – szögezte le Fejes László.

Megszólalt Bóday Pál is, a Macskaárvaház vezetője, aki nemrég kormánypárti és ellenzéki politikusok részvételével tartott adománygyűjtést az árva állatok megsegítésére:

„A keresztény kultúrkörben unortodox megoldás Jézus születését ártatlan állatok százainak halomra gyilkolásával ünnepelni, az pedig a cinizmus netovábbja, hogy mindezt a szegény sorsú gyermekek megsegítésével akarják legalizálni” – fogalmazott a civil szervezet vezetője.