Az új anyag kifejezetten jól használható a téli hideg, nedves időjárásban, hosszabb élettartamú annál, amit korábban használtak, ráadásul majdnem felerészben újrahasznosított anyagból áll.

A téli időjárási körülmények között is eredményesen alkalmazható az utakon kialakult kátyúk javítására az az új típusú, úgynevezett strukturált hideg bitumen keverék, amelynek tesztelését a héten kezdte meg a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. – írja közleményében a cég.

Amint írják, a technológiának számos előnye van. „A többi közt az anyag nedves útfelületen is alkalmazható és nem igényli a munkagödör melegítését, továbbá könnyű megmunkálni, szennyeződésmentes és szagtalan, mínusz 30 fokig fagyálló, nem tapad, a járművek áthaladásakor fellépő nyomás hatására aktiválódik, a molekulák elkezdenek egymáshoz kötődni, az anyag pedig kitölti a rendelkezésre álló teret. Magasabb beszerzési költséggel jár ugyan, de jóval hosszabb élettartamú az eddig használt anyagoknál, így hosszabb távon gazdaságosabb lehet a használata. Továbbá, legalább negyven százalékban újrahasznosított anyagból áll” – áll az írásban.

Az új anyagot a napokban kezdte tesztelni a Városgazda – erről a Miskolc Televízió Híradója a napokban számolt be részletesen -, a Fonoda utcán található úthibákat is ezzel a speciális bitumennel kezelték. „Az eddigi tapasztalatok biztatóak, a következő hetekben a tesztelés folytatódik, ha pedig az anyag beválik, akkor rendszeresítik majd” – teszi hozzá a közlemény..

A városi közutak kezeléséért felelős társaság megjegyzi még: az útellenőri jelentések és a beérkezett lakossági panaszok alapján rendszeresen ütemtervet készítenek az utak javítására. „A vonatkozó önkormányzati rendelet Miskolc úthálózatát négy kategóriába sorolja a forgalom alapján, ez szintén befolyásolja az ütemterv összeállítását. A nagyvolumenű kátyúzások jellemzően március végén, az aszfalttelepek nyitása után kezdődnek, addig ideiglenes és hidegaszfaltos javítási munkákra van lehetőség” – zárul a közlemény.

(Címlapkép forrása: varosgazda.hu)