Varga Lacinak igaza volt. Már nem titkos a Tündérkert hidrogeológiai vizsgálata
Befejezték a hidrogeológiai vizsgálatokat (ki fizette?) a Tündérkertben, áprilisra elkészül a modellezés a feladattal megbízott cég ígérete szerint. Eldőlhet tehát, hogy a korábban megszokott és rendkívül kedvelt formában üzemelhetne-e tovább a miskolciak büszkesége.

A vizsgálatokkal megbízott GeoGold Kárpátia Kft. hidrogeológusa, Striczki István a minap.hu-nak elmondta, kiegészítő földtani és vízföldtani méréseket kezdenek januárban a Tavi- és a Szent György-forrásnál. Ez az év első heteiben meg is történt; előbb elvégezték a geofizikai vizsgálatokat, majd következett a beszivárgásmérés, aztán jöhet a hidrogeológiai modellezés. Az eredmények alapján áprilisra elkészítenek egy biztonságba helyezési tervet az őket a feladattal megbízó miskolci önkormányzat számára.

A végső döntést a vízügyi hatóság mondja majd ki azzal kapcsolatban, hogy ivóvízbázis-védelem alatt kell-e tartani a teljes területet, vagy sem. A korábbi geofizikai mérések alapján egyébként nem kell, hiszen elegendő vastagságú és minőségű a védőréteg, így szakmailag megalapozottnak tűnik majdnem a teljes Tündérkert belső védőterületen kívüli átsorolása. Az újabb vizsgálat erre ráerősíthet.

Az tehát biztosnak látszik, hogy tavasszal egzakt eredményeket kap a város és a vízügyi hatóság a terület hidrogeológiai adottságairól. Hogy mi következik ezután? Azt tudni lehet, hogy a bérlő szeretne tulajdonossá válni (ettől egyébként nem zárkózik el az önkormányzat sem), de amíg ívóvízbázis-védelem alatt áll a terület, addig nem lehet eladni. A tulajdonosváltás előtt elvileg megnyílhat a lehetőség a vizsgálatok kiértékelését követően.

Jelenleg csak a gaz veri fel a területet (a szerződés szerint a bérlőnek lenne kötelessége rendet tartani)